Energetski samit u BiH 2024

Dr.sci.Sanel Buljubašić, v.d. generalnog direktora, v.d. članova Uprave i uposlenici JP Elektroprivreda BiH, učestvovaće u radu Energetskog samita u BiH 2024 koji se od 24. do 26. aprila 2024. godine održava u Neumu.

 Tokom tri dana Samita, u okviru 11 panela razgovaraće se o implikacijama Uredbe EU o mehanizmu za prilagodbu granice ugljika (CBAM), dostupnosti sredstava u bankarskom sektoru za finansiranje energetske tranzicije,  sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom kroz razvoj nove infrastrukture, energetskoj efikasnosti s fokusom na mala i srednja preduzeća, i  stambeni sektor. Članovi Zelenog kluba Parlamentarne skupštine BiH diskutovaće  o pravednoj energetskoj tranziciji u BiH, a članovi akademske zajednice o novim pristupima za istraživanje i razvoj. Ostale teme uključivaće i Sistem trgovanja emisijama (ETS), izazove i mogućnosti investiranja u elektrane na obnovljivu energiju, te energetske zajednice u BiH. Završni paneli na ovogodišnjem Samitu biće posvećeni razvoju tržišta električne energije u regiji i potrebi usklađivanja razvoja mrežnih kapaciteta i distribuirane proizvodnje, kako bi se odgovorilo na povećanu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Ovogodišnji Energetski samit održava se u organizaciji Vlade SAD putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacije Evropske unije u BiH i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u našoj zemlji, Savezne vlade Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasade Republike Češke u BiH, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Britanske ambasada Sarajevo. Pokrovitelji Samita su  Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH  i regulatorne komisije u sektoru energije u BiH.