Uvezivanje rudnika i Elektroprivrede BiH - privredni uspjeh godine

Elektroprivreda BiH, Rafinerija nafte Brod i Borac Travnik ostvarili su najupečatljivije privredne uspjehe u 2009. godini, ocjena je ekonomske rubrike lista ""Oslobođenje"". To ih svrstava među rijetke industrijske kapacitete čija se poslovna politika i budućnost zasnivaju na principima održivog razvoja, navodi se, između ostalog.U tekstu pod naslovom ""Tri zvijezde na privrednoj karti"", Elektroprivreda BiH je, pripajajući šest rudnika uglja, stvorila elektroenergetski koncern s oko 16.000 zaposlenika i tako postala najveća kompanija u ovom sektoru na Balkanu.

05. januar 2010.

   Prema izboru medija

 

   Uvezivanje  rudnika i Elektroprivrede BiH - privredni uspjeh godine

 

 

 

 

Elektroprivreda BiH, Rafinerija nafte Brod i Borac Travnik ostvarili su najupečatljivije privredne uspjehe u 2009. godini, ocjena je ekonomske rubrike lista ""Oslobođenje"". To ih svrstava među rijetke industrijske kapacitete čija se poslovna politika i budućnost zasnivaju na principima održivog razvoja, navodi se, između ostalog.

U tekstu pod naslovom ""Tri zvijezde na privrednoj karti"", Elektroprivreda BiH je, pripajajući šest rudnika uglja, stvorila elektroenergetski koncern s oko 16.000 zaposlenika i tako postala najveća kompanija u ovom sektoru na Balkanu.

 

 

Postati generalni direktor najveće i jedne od najuspješnijih kompanija u BiH u 40. godini života za mnoge bi značilo ostvarenje „američkog sna“. Upravo to se desilo diplomiranom inženjeru elektrotehnike Ameru Jerlagiću, koji treću godinu Elektroprivredu BiH uspješno vodi ka ostvarenjima sve boljim poslovnim rezultatima, koji se ogledaju u značajno povećanim i stalnim investicionim aktivnostima, uspješnom izvozu i prodaji električne energije. Takva strategija u 2009. je, bez obzira na globalnu ekonomsku krizu, rezultirala dobiti koja će premašiti 74 milona KM, što je za 64 procenta više u odnosu na 2008. godinu, pišu u novogodišnjem broju „Nezavisne  novine“ u tekstu pod naslovom ""Tvorac vodećeg koncerna u BiH"".

Tokom 2009. godine pod Jerlagićevim vodstvom Elektroprivreda BiH je okončala godinu ranije započeti proces pripajanja sedam rudnika u FBiH toj kompaniji, čime nastaje najveći koncern u BiH, ističu „Nezavisne novine“. 

Osim tog projekta, Jerlagić je sa svojim timom radio na stvaranju uslova za početak gradnje novih energetskih postrojenja. Uporedo s tim poslovima u obnovu, modernizaciju i izgradnju elektrodistributivne mreže u 2009. godini investirano je više od 100 milona KM, učinjena je značajna racionalizacija poslovanja, koja je rezultirala povećanjem produktivnosti oko 5.000 zaposlenih za više od četvrtine.

 

 

Prema izboru web portala Svevijesti.ba poslovnim potezom 2009.  godine  takođe je proglašena realizacija ideje stare 50 godina - ujedinjenje rudnika i Elektroprivrede BiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo  je idejni tvorac i realizator ideje ujedinjenja Elektroprivrede BiH i rudnika. Historijskim činom ulaska rudnika u zajednički elektroenergetski koncern stvorena je osnova za razvoj kompletnog industrijskog sektora u Bosni i Hercegovini. Veće plate su već tu, tokom protekle 2009. godine plaće rudara porasle su 11,8 posto, što je ujedno i najveći rast plaća zabilježen u realnom sektoru Federacije BiH. Trenutna prosječna neto plaća rudara u jamama iznosi preko 1.000 KM.

Naravno uspjeha Koncerna ne bi bilo da nije uspješnog poslovanja Elektroprivrede BiH na čelu sa Amerom Jeralgićem - najmenadžerom 2009. godine u BiH. Iako je u 2009. godini bilo opterećeno problemima izazvanim općom recesijom, poslovanje JP Elektroprivreda BiH u godini koja je na izmaku okarakterizirano je kao najuspješnije u 33 godini postojanja kompanije.

 

Vahid Hećo zaslužuje priznanje za jedan od najvećih strukturalnih poduhvata u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, a Amer Jerlagić je bez sumnje najbolji bh direktor ističe web portal Svevijesti.ba, proglašavajući ujedinjenje rudnika i Elektroprivrede BiH poslovnim potezom 2009. godine.