Aktuelnosti

07. septembar 2022.
JP Elektroprivreda BiH obilježava 77 godina postojanja
Povodom obilježavanja 7. septembra – Dana osnivanja Preduzeća održana je svečana sjednica Uprave i Nazornog odbora JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo, kojoj je prisustvovao i predsjednik SEER-a FBiH, Mevludin Bektić. Članovi Uprave održali su sastanak i sa direktorima podružnica, uz učešće pomoćnika generalnog direktora.
01. septembar 2022.
EPBiH - Zlatni sponzor Košarkaškog saveza BiH
Elektroprivreda BiH uz je saglasnost Vlade FBiH, izdvojila dodatnih 117.000 KM za sponzorisanje Košarkaškog saveza BiH. Prethodno u 2021. godini, izdvojeno je 110.000 KM u ovu svrhu
26. august 2022.
Obilježena 32. godišnjica od pogibije 180 rudara u jami „Dobrnja-Jug“
U RU „Kreka“ upriličeno je sjećanje na najveću rudarsku nesreću u Bosni i Hercegovini, koja se desila u jami „Dobrnja-Jug“ u Mramoru kod Tuzle, 26. augusta 1990. godine, kada je od posljedica snažne eksplozije poginulo 180 rudara.
24. august 2022.
Reakcija EPBiH na inicijativu Fuada Kasumovića o oprostu duga RMU "Zenica"
Inicijativa Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, u kojoj se iskazuje navodna spremnost oprosta 2,6 miliona KM duga RMU „Zenica“, a po osnovu zateznih kamata iz sudskih izvršnih postupaka u sporu Grada Zenice protiv Rudnika za korištenje građevinskog zemljišta i komunalnu naknadu, uz uslov da se iznos duga isplati zeničkim rudarima u vrijednosti po 4.500 KM, je gradonačelnikova perfidna politička igra vrlo niske vrijednosti.
22. august 2022.
EPBIH uputila poziv proizvođačima za otkup električne energije
JP Elektroprivreda BiH objavilo je Poziv za otkup električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i izvora efikasne kogeneracije na kojem mogu učestvovati svi zainteresovani proizvođači, odnosno agregatori sa virtuelnom elektranom, koji iskažu interes za uspostavljanje poslovne saradnje u vezi s otkupom električne energije, a čiji su proizvodni kapaciteti spojeni na elektroenergetski sistem Bosne i Hercegovine, na bilo kojoj lokaciji.
28. juli 2022.
Odluka Vlade FBiH:Subvencioniranje troškova električne energije za 70.000 korisnika
Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, na sjednici koja je održana 28.07.2022. godine u Sarajevu, izmijenila i dopunila Odluku o provođenju mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti.
25. juli 2022.
EPBiH ne može udovoljiti zahtjevima EPHZHB
Obraćanje Elektroprivrede HZHB Vladi FBiH zbog nedostatka električne energije i upitnosti snabdijevanja kupaca, i prijedloga zabrane izvoza ovog energenta u oba federalna elektroprivredna preduzeća s ciljem, kako navode, obezbjeđenja potpunog snabdijevanja na području FBiH, pokazuje svu pogubnost odluke koju je Parlament FBiH donio koncem prošle godine o ograničavanju povećanja cijene električne energije na 20 procenata za kupce u okviru tržišnog snabdijevanja.
14. juli 2022.
Potpisani ugovori o koncesiji za izgradnju fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i 2
Admir Andelija, generalni direktor, dr.sci Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH i Nisvet Hrnjić, ministar privrede Srednjobosanskog kantona, potpisali su Ugovor o koncesiji za izgradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje postrojenja fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i 2, instalisane snage do 50 MW. JP Elektroprivreda BiH će u nova postrojenja investirati 60 miliona KM.
13. juli 2022.
Sekretarijat Energetske zajednice o Drugom Forumu pravedna energetska tranzicija
Drugi Just Transition Forum održan je pod pokroviteljstvom Energetske zajednice u saradnji s Balkan Green Foundation, CEE Bankwatch Network i Climate Action Network (CAN) Europe u prostorijama Elektroprivrede BiH u Sarajevu i u virtualnom formatu 12. jula 2022. godine. Forum je okupio ministre i zamjenike ministara za energiju, okoliš i klimu ugovornih strana Energetske zajednice, visoke dužnosnike kao i predstavnike civilnog društva, akademske zajednice, međunarodnih organizacija, sindikata, mladih i nevladinih organizacija, kako bi raspravljali o najboljim načinima kojim Energetska zajednica može prihvatiti i oblikovati pravednu energetsku tranziciju.
12. juli 2022.
Energetska tranzicija EPBiH je počela i nema alternativu
Admir Andelija, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, govoreći na Drugom po redu forumu o pravednoj energetskoj tranziciji koji je 12.jula 2022. godine u organizaciji Sekretarijata Energetske zajednice održan u Sarajevu, rekao je da je proces energetske tranzicije JP Elektroprivreda BiH iz sistema u kome se za proizvodnju energije dominantno koriste fosilna goriva u sistem koji je zasnovan na korištenju obnovljivih izvora energije, već počeo i da taj proces nema alternativu.