Aktuelnosti

13. juli 2022.
Sekretarijat Energetske zajednice o Drugom Forumu pravedna energetska tranzicija
Drugi Just Transition Forum održan je pod pokroviteljstvom Energetske zajednice u saradnji s Balkan Green Foundation, CEE Bankwatch Network i Climate Action Network (CAN) Europe u prostorijama Elektroprivrede BiH u Sarajevu i u virtualnom formatu 12. jula 2022. godine. Forum je okupio ministre i zamjenike ministara za energiju, okoliš i klimu ugovornih strana Energetske zajednice, visoke dužnosnike kao i predstavnike civilnog društva, akademske zajednice, međunarodnih organizacija, sindikata, mladih i nevladinih organizacija, kako bi raspravljali o najboljim načinima kojim Energetska zajednica može prihvatiti i oblikovati pravednu energetsku tranziciju.
12. juli 2022.
Energetska tranzicija EPBiH je počela i nema alternativu
Admir Andelija, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, govoreći na Drugom po redu forumu o pravednoj energetskoj tranziciji koji je 12.jula 2022. godine u organizaciji Sekretarijata Energetske zajednice održan u Sarajevu, rekao je da je proces energetske tranzicije JP Elektroprivreda BiH iz sistema u kome se za proizvodnju energije dominantno koriste fosilna goriva u sistem koji je zasnovan na korištenju obnovljivih izvora energije, već počeo i da taj proces nema alternativu.
12. juli 2022.
Drugi forum o pravednoj tranziciji Energetske zajednice
U organizaciji Sekretarijata Energetske zajednice u poslovno tehničkoj zgradi JP Elektroprivreda BiH održava se Drugi forum o pravednoj tranziciji Energetske zajednice kojem prisustvuju Artur Lorkowski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice sa saradnicima, predstavnici Evropske komisije, Svjetske banke, evropskih finansijskih institucija, visoki evropski i regionalni zvaničnici, predstavnici ministarstava energetike zemalja regiona, Ministarstva vanjske trgovine I ekonomskih odnosa BiH, ministri energetike FBiH i RS i predstavnici elektroprivrednih kompanija.
30. juni 2022.
Usvojen izvještaj o poslovanju JP Elektroprivreda BiH za 2021.
Sedamdest treća (redovna) Skupština JP Elektroprivreda BiH donijela je Odluku o usvajanju Izvještaja o poslovanju JP Elektroprivreda BiH za 2021. godinu, koji uključuje finansijske izvještaje, izvještaje vanjskog revizora i Odbora za reviziju o reviziji finansijskih izvještaja, Izvještaj o radu Nadzornog odbora i Izvještaj o radu Odbora za reviziju.
01. juni 2022.
Implementirani zahtjevi standarda ISO 50001:2018 - Sistem upravljanja energijom (Energy Management System - EnMS)
Sistem energetskog upravljanja prema zahtjevima ISO 50001:2018 u Direkciji JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo integrisan je u već postojeći sistem upravljanja koji je usklađen sa zahtjevima međunarodnih standarda ISO 9001:2015 i ISO 45001:2018.
31. maj 2022.
Predstavnici EPBiH na simpozijumu „EPCG NET 2022“
Rukovodilac Sektora za strateški razvoj JP Elektroprivreda BiH dr.sci. Anes Kazagić govorio je na panelu „Dekarbonizacija energetskog sektora - izazovi uvođenja troškova emisija CO2 i primjene mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM) na zemlje regiona“, u okviru simpozijuma energetike u Crnoj Gori „EPCG NET 2022“, koji je održan u Budvi 27. i 28. 05.2022. godine.
31. maj 2022.
Predstavnici JP Elektroprivreda BiH pobjednici B2B Trail Trebević
Predstavnici JP Elektroprivreda BiH osvojili su u timskom poretku prvo i drugo mjesto na prvoj utrci B2B Trial održanoj u organizaciji Planinarskog društva Skakavac i portal B2B trail.run na području Zaštićenog pejzaža Trebević.
19. maj 2022.
EPBiH primjenjuje zahtjeve EU o uvođenju taksi na CO2
U ime Elektroprivrede BiH izvršni direktor za kapitalne investicije dr. Senad Salkić učestvovao je u radu panela posvećenog Mehanizmu za prilagođavanje granice ugljika (CBAM), odnosno oporezivanju emisija ugljendioksida, koji je u organizaciji Energetske zajednice održan u Briselu u okviru konferencije na kojoj je o Mehanizmu razgovarano u kontekstu - put ka razdvajanju ili katalizator za Energetsku zajednicu.
04. maj 2022.
Projekat VE Vlašić: Sporazum o saradnji EPBiH i Evropske investicijske banke
Admir Andelija, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i Lilyana Pavlova, potpredsjednica Evropske investicijske banke (EIB), potpisali su Sporazum o saradnji između EIB i JP Elektroprivreda BiH za finansiranje konsultantske usluge procjene kritičnih staništa na lokalitetu buduće Vjetroelektrane Vlašić, kojim su definisani uslovi za realizaciju finansijske saradnje i konsultantske usluge.
26. april 2022.
Skupština EPBiH donijela odluku o osnivanju privrednog društva MiOD d.o.o.Tuzla
Sedamdeset druga (vanredna) Skupština Društva, održana 26.04.2022. godine, donijela je Plan poslovanja JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo za period 2022.- 2024. godina, kojim je za sve tri godine planirano pozitivno poslovanje i povećanje profitabilnosti preduzeća.