Aktuelnosti

22. august 2023.
Imenovani članovi Nadzornog odbora EPBiH
Sedamdeset šesta (vanredna), Skupština JP Elektroprivrda BiH d.d. - Sarajevo, neposredno sazvana od Vlade Federacije BiH, održana 22. avgusta 2023. godine, u Sarajevu, donijela je Odluku o razrješenju članova Nadzornog odbora.
08. august 2023.
Vlada FBiH sazvala vanrednu Skupštinu EPBiH
Na osnovu Odluke o neposrednom sazivanju vanredne Skupštine Privrednog društva JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo od 4.avgusta 2023. godine i člana 230. stav (1) Zakona o privrednim društvima, Vlada Federacije BiH sazvala je vanrednu Skupštinu dioničara JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo.
01. august 2023.
Elektroprivreda BiH neće djelovati protuzakonito
JP Elektroprivreda BiH u odgovorima federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i ministru energije, rudarstva i industrije Vedranu Lakiću, na njihova traženja hitnog poduzimanja aktivnosti na ispati plaća uposlenicima RMU „Zenica“ za maj i juni 2023.godine, a u skladu sa Sporazumom o načinu isplate primanja za period trajanja „radničkog neposluha“, ukazuje da ukoliko premijer i ministar traže da isplatu plaća umjesto poslodavca - RMU „Zenica“ izvrši JP Elektroprivreda BiH, to predstavlja direktno traženje da se nezakonito djeluje, krši prije svega Zakon o privrednim društvima, Zakon o javnim preduzećima u FBiH, nepravilno postupi s odredbama važećih zakona o dodjeli sredstava ili donacija i takve isplate dovedu u koliziju s Planom poslovanja JP Elektroprivreda BiH.
27. juli 2023.
Projekat VE „Bitovnja“ predstavljen stanovnicima Dusine i Deževice
U okviru pripreme Studije utjecaja na okoliš i društvo Vjetroelektrane “Bitovnja”, 04. i 05. 07. 2023. godine, održane su radionice s lokalnim stanovništvom u MZ Dusina (Općina Fojnica) i u hodočasničkom domu župe Deževice sa stanovnicima Deževice (MZ Kreševo)
30. juni 2023.
Skupština Društva nije usvojila Izvještaj o poslovanju za 2022. godinu
Sedamdeset peta (redovna) Skupština JP Elektroprivreda BiH, na sjednici održanoj 30. juna 2023. godine, nije donijela Odluku o usvajanju Izvještaja o poslovanju JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo za 2022. godinu koji uključuje finansijske izvještaje, izvještaje vanjskog revizora i Odbora za reviziju o reviziji finansijskih izvještaja, Izvještaj o radu Nadzornog odbora i Izvještaj o radu Odbora za reviziju.
23. maj 2023.
Podrška stanovništva MZ Bradina izgradnji VE „Bitovnja“
U okviru pripreme Studije utjecaja na okoliš i društvo Vjetroelektrane “Bitovnja”, 16.5.2023. godine, u MZ Bradina održana je radionica sa lokalnim stanovništvom.
03. maj 2023.
Energetska tranzicija- Fotonaponske elektrane na degradiranim rudničkim površinama
Generalni direktor Admir Andelija i prof. Mustafa Musić, pomoćnik generalnog direktora za razvoj, prezentirali su v.d. gradonačelniku Živinica Beganu Muhiću, članovima Gradske uprave, predstavnicima rudnika Đurđevik i Kreka, i predstavnicima živiničkih poslodavaca, projekte fotonaponskih elektrana čija je izgradnja planirana na području Grada Živinice na degradiranim odlagalištima površinskih kopova RMU Đurđevik. Vrijednost investicije je oko 85 miliona KM.
28. april 2023.
Cijene ugljika i tranzicija ugljenih regiona - obaveze i izazovi
Cijene ugljika koje mogu biti ne samo izazov već i prilika, te provedba pravedne tranzicije regiona bogatih ugljem, bile su centralne teme panela drugog dana Energetskog samita u BiH, u čijem radu su učestvovali prof. Mustafa Musić, pomoćnik generalnog direktora za razvoj i dr. Anes Kazagić, rukovodilac Sektora za strateški razvoj.
27. april 2023.
Sistem za proizvodnju toplinske energije s Bloka 6 TE ¨Tuzla¨ u testnoj fazi
Sistem za proizvodnju toplinske energije s Bloka 6 TE „Tuzla“ za daljinsko grijanje Tuzle i Lukavca, od 25.aprila 2023. godine je u testnoj fazi. Realizacijom ovog projekta stvorene su pretpostavke za proširenje toplifikacijskih mreža u gradovima Tuzla i Lukavac i priključenje toplifikacijske mreže grada Živinice na TE „Tuzla“.
27. april 2023.
Energetski samit 2023 – predstavljen Integrisani energetski i klimatski plan BiH
U okviru prvog panela Energetskog samita u BiH 2023 posvećenog temi „Energetski sektor u BiH-Između energetske tranzicije i krize?“ predstavljen je Integrisani energetski i klimatski plan BiH do 2030.godine (NECP), koji definiše ciljeve za povećanje mjera energijske efikasnosti, povećanja udjela obnovljivih izvora energije i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine, i potrebne politike i mjere za njihovo ostvarivanje do postizanja karbonske neutralnosti 2050.godine.