Aktuelnosti

08. oktobar 2021.
Upozorenje SEER-a o okolnostima s kojim se suočava JP Elektroprivreda BiH
Zbog ozbiljnosti okolnosti sa kojima je suočeno JP Elektroprivreda BiH, Sindikat elektroenergetskih radnika Federacije BiH oglasio se saopćenjem za javnost, u kojem se navodi:
01. oktobar 2021.
Predstavnici EPBiH na utrci B2B RUN
Predstavnici JP Elektroprivreda BiH učestvovali su na utrci B2B Run, namijenjenoj poslovnoj zajednici. Od 1169 učesnika u konačnom poretku JP Elektroprivreda BiH zauzela je 9. mjesto, dok je u kategoriji „veličina preduzeća (251 ili više radnika)“, zauzela je 6 mjesto.
29. septembar 2021.
CEDIS i Siemens u posjeti JP Elektroprivreda BiH
Predstavnici Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS i kompanije Siemens posjetili su JP Elektroprivreda BiH, Podružnicu „Elektrodistribucija“ Zenica gdje su se upoznali sa primjenom SCADA/DMS/OMS sistema.
27. septembar 2021.
Obilježen Dan Koncerna EPBiH
Povodom 25. septembra - Dana Koncerna EPBiH, u Kaknju je održana svečana sjednica Uprave JP Elektroprivreda BiH proširena sa članovima Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH, pomoćnikom generalnog direktora za zavisna i povezana društva, direktorima i prokuristima zavisnih društava - rudnika uglja.
22. septembar 2021.
EPBiH u rudnicima uspješno realizovala prve pilot projekte zasada brzorastuće drvenaste biomase -vrbe za čistiju proizvodnju električne energije
Delegacija američke kompanije E3 International iz Vašingtona u sastavu Bonnie Norman, predsjednica, Robert V. Russo, generalni direktor, Christopher Martius, direktor Međunarodnog centra za istraživanja u šumarstvu CIFOR - Njemačka i Dietmar Stoian, vodeći naučnik iz Svjetskog centra za agrošumarstvo ICRAF, boravili su u radnoj posjeti JP Elektroprivreda BiH i rudnicima koncerna ¨Kreka¨ i ¨Breza¨, na čijim su površinama uspostavljeni zasadi brzorastuće drvenaste biomase –vrbe, a shodno potpisanom sporazuma o saradnji između E3 i EPBiH.
07. septembar 2021.
U RU „Kreka“ u rad pušteni rekonstruisani magistralni transporteri
U prisustvu članova Nadzornog odbora i Uprave JP Elektroprivreda BiH, na površinskom kopu Dubrave Rudnika uglja „Kreka“, u rad su zvanično pušteni rekonstruisani magistralni transporteri MT1-1 i MT 1-2, čime je osiguran kontinuiran i pouzdan transportni sistem i omogućen nastavak proizvodnje otkrivke.
02. septembar 2021.
EPBiH – uvezivanje radnog staža za radnike rudnika Koncerna
Ispunjavajući obaveze iz Sporazuma o nastavku restrukturiranja rudnika, potpisanim sa Sindikatom radnika rudnika FBiH 19. maja 2021. godine, JP Elektroprivreda BiH obratila se Vladi Federacije BiH s molbom za donošenje odluke o uvezivanju radnog staža za 120 radnika rudnika „Kreka“, „Kakanj“, „Breza“, „Zenica“ i „Abid Lolić“, uplatom zaostalih obaveza za PIO/MIO u ukupnom iznosu 4,22 miliona KM.
27. august 2021.
Obilježena 31. godišnjica najveće rudarske nesreće
U znak sjećanja na najveću rudarsku nesreću u Bosni i Hercegovini u kojoj je poginulo 180 rudara RU „Kreka“ u Tuzli, predstavnici Elektroprivrede BiH, RU “Kreka”, Vlade Tuzlanskog kantona i članovi porodica položili su cvijeće i odali počast poginulim rudarima, na platou zatvorene jame „Dobrnja-Jug“ u Mramoru kod Tuzle.
20. august 2021.
Ulog je prevelik da bi se nastavilo sa opstrukcijama
JP Elektroprivreda BiH, kao glavni snabdjevač u Federaciji BiH, uz nadzor i koordinaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, ima obavezu osigurati dovoljne količine električne i toplotne energije za svoje kupce. U cilju obezbjeđenja dovoljnih količina električne i toplotne energije, JP Elektroprivreda BiH poduzima sve mjere i aktivnosti kako bi obezbijedila dovoljne količine uglja, kao osnovnog energenta za proizvodnju bilansnih količina električne i toplotne energije.
17. august 2021.
Nastaviti dijalog i omogućiti nesmetanu proizvodnju električne i toplotne energije
JP Elektroprivreda BiH d.d - Sarajevo zbog nužnosti obezbjeđenja nesmetanog rada termoelektrana, kontinuirane proizvodnje električne i toplotne energije, i stabilnog snabdijevanja kupaca, iznova poziva Sindikat i Upravu RU „Kreka“ na nastavak procesa restrukturiranja rudnika, vraćanje socijalnom dijalogu i ispunjavanju obaveza preuzetih Sporazumom zaključenim 19. maja 2021.godine.