Aktuelnosti

22. mart 2021.
Naknada za obnovljive izvore i efikasnu kogeneraciju
Na 203. hitnoj sjednici Vlade Federacije BiH, održanoj 04.03.2021. godine, donesena je Odluka o utvrđivanju potrebnog iznosa naknade za poticanje i jediničnog iznosa naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za 2021. godinu, u visini 0,005072 KM/kWh, bez obračunatog PDV-a.
12. mart 2021.
Sporazum o saradnji na projektu pripreme izgradnje MHE Modrac 2
JP Elektroprivreda BiH i JP za vodoprivrednu djelatnost Spreča, potpisali su Sporazum o saradnji na projektu pripreme izgradnje MHE Modrac 2 na rijeci Spreči. Svrha Sporazuma je unapređenje već uspostavljenih oblika i sadržaja saradnje, te stvaranje uslova i pretpostavki s ciljem uključenja JP Elektroprivreda BiH u projekat izgradnje MHE Modrac 2, radi zaključenja Ugovora o zajedničkom ulaganju.
02. mart 2021.
Završena izgradnja VE Podveležje 1
Radovi na izgradnji VE Podveležje 1, prve u vlasništvu Elektroprivrede BiH su završeni. Zahvaljujući instalisanoj snazi 48 MW, Vjetroelektrana će godišnje proizvoditi 130 GWh električne energije, što predstavlja značajno povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sistema Elektroprivrede BiH. Projekat VE Podveležje 1 ukupne vrijednosti 77 miliona Eura, Elektroprivreda BiH finansirala je kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke (KfW) i vlastitim sredstvima.
12. februar 2021.
Skupština EPBiH imenovala članove Nadzornog odobora i Odbora za reviziju
Šezdeset osma (vanredna) Skupština Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d.- Sarajevo, održana 11. februara 2020. godine, donijela je Odluku o izboru i imenovanju članova Nadzornog odbora ispred državnog kapitala.
01. februar 2021.
JP Elektroprivreda BiH i Mastercard vam donose dodatni benefit za kartično plaćanje računa kroz HuHu aplikaciju
JP Elektroprivreda BiH i kompanija Mastercard su svojim korisnicima obezbijedili dodatni benefit za plaćanje računa za električnu energiju kroz HuHu aplikaciju, a s ciljem podsticanja na sigurniji, jednostavniji i brži način plaćanja računa koji štedi vas i vaše vrijeme, uz istovremeno smanjenje izloženosti korona virusu.
21. januar 2021.
Restrukturiranjem do ekonomski održivog poslovanja rudnika
Poreska uprava Federacije BiH - Kantonalni poreski ured Zenica, privremeno je deblokirao račune rudnika mrkog uglja Zenica i Breza kako bi rudarima bile isplaćene decembarske plate. Po izvršenju isplate decembarskih primanja u bruto iznosima, računi rudnika Zenica i Breza ponovo su blokirani.
15. januar 2021.
VE „Podveležje“ - proizvedeni prvi kilovat sati električne energije
Vjetroagregati na lokacijama 7 i 8 VE „Podveležje“, u toku funkcionalnog testiranja, proizveli su prve kilovat sate električne energije koja je plasirana u prijenosnu mrežu.
15. januar 2021.
EPBiH: Upozorenje kupcima - na terenu lažni uposlenici!
JP Elektroprivreda BiH upozorava stanovništvo na pojavu osoba koje se s ciljem pribavljanja materijalne koristi, lažno predstavljaju kao uposlenici ove kompanije.
12. januar 2021.
Ugovor o prijenosu vlasništva na trafostanicama u Maglaju i Goraždu
S ciljem nastavka rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, u Direkciji JP Elektroprivreda BiH, 11.01.2021.godine, potpisani su ugovori o prijenosu vlasništva na trafostanicama u Maglaju i Goraždu na kompaniju "Elektroprenos – Elektroprijenos BiH" a.d. Banja Luka.
08. januar 2021.
Utvrđen javni interes za izgradnju HE ¨Janjići¨
Gradsko vijeće Grada Zenica, većinom glasova vijećnika, na 2. sjednici održanoj 28.decembra 2020. godine, utvrdilo je javni interes za izgradnju Hidroelektrane „Janjići“ na rijeci Bosni, a s ciljem provođenja potpune eksproprijacije nekretnina za potrebe izgradnje HE „Janjići“.