Aktuelnosti

09. septembar 2022.
EPBiH na međunarodnom sajmu ekologije - EKOBIS 2022
Na 19. međunarodnom sajmu ekologije – EKOBIS 2022 koji se od 8. do 11. septembra 2022. godine održava u Bihaću, JP Elektroprivreda BiH predstavlja projekte fotonaponskih elektrana Gornja Breza, Banovići selo, Podveležje, Gračanica, Šićki brod, Divkovići i Bijele vode, čija je izgradnja planirana na devastiranim rudničkim povšinama, deponijama TE u Tuzli i na podveleškom platou.
08. septembar 2022.
Podrška EBRD-a Projektu konverzije Bloka 3 TE „Tuzla“ u kombinovano toplotno i energetsko postrojenje na bazi drvne biomase
Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, Admir Andelija i Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, potpisali su Mandatno pismo za Projekat konverzije Bloka 3 TE „Tuzla“ na ugalj u kombinovano toplotno i energetsko postrojenje na bazi drvne biomase.
07. septembar 2022.
JP Elektroprivreda BiH obilježava 77 godina postojanja
Povodom obilježavanja 7. septembra – Dana osnivanja Preduzeća održana je svečana sjednica Uprave i Nazornog odbora JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo, kojoj je prisustvovao i predsjednik SEER-a FBiH, Mevludin Bektić. Članovi Uprave održali su sastanak i sa direktorima podružnica, uz učešće pomoćnika generalnog direktora.
01. septembar 2022.
EPBiH - Zlatni sponzor Košarkaškog saveza BiH
Elektroprivreda BiH uz je saglasnost Vlade FBiH, izdvojila dodatnih 117.000 KM za sponzorisanje Košarkaškog saveza BiH. Prethodno u 2021. godini, izdvojeno je 110.000 KM u ovu svrhu
26. august 2022.
Obilježena 32. godišnjica od pogibije 180 rudara u jami „Dobrnja-Jug“
U RU „Kreka“ upriličeno je sjećanje na najveću rudarsku nesreću u Bosni i Hercegovini, koja se desila u jami „Dobrnja-Jug“ u Mramoru kod Tuzle, 26. augusta 1990. godine, kada je od posljedica snažne eksplozije poginulo 180 rudara.
24. august 2022.
Reakcija EPBiH na inicijativu Fuada Kasumovića o oprostu duga RMU "Zenica"
Inicijativa Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, u kojoj se iskazuje navodna spremnost oprosta 2,6 miliona KM duga RMU „Zenica“, a po osnovu zateznih kamata iz sudskih izvršnih postupaka u sporu Grada Zenice protiv Rudnika za korištenje građevinskog zemljišta i komunalnu naknadu, uz uslov da se iznos duga isplati zeničkim rudarima u vrijednosti po 4.500 KM, je gradonačelnikova perfidna politička igra vrlo niske vrijednosti.
22. august 2022.
EPBIH uputila poziv proizvođačima za otkup električne energije
JP Elektroprivreda BiH objavilo je Poziv za otkup električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i izvora efikasne kogeneracije na kojem mogu učestvovati svi zainteresovani proizvođači, odnosno agregatori sa virtuelnom elektranom, koji iskažu interes za uspostavljanje poslovne saradnje u vezi s otkupom električne energije, a čiji su proizvodni kapaciteti spojeni na elektroenergetski sistem Bosne i Hercegovine, na bilo kojoj lokaciji.
28. juli 2022.
Odluka Vlade FBiH:Subvencioniranje troškova električne energije za 70.000 korisnika
Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, na sjednici koja je održana 28.07.2022. godine u Sarajevu, izmijenila i dopunila Odluku o provođenju mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti.
25. juli 2022.
EPBiH ne može udovoljiti zahtjevima EPHZHB
Obraćanje Elektroprivrede HZHB Vladi FBiH zbog nedostatka električne energije i upitnosti snabdijevanja kupaca, i prijedloga zabrane izvoza ovog energenta u oba federalna elektroprivredna preduzeća s ciljem, kako navode, obezbjeđenja potpunog snabdijevanja na području FBiH, pokazuje svu pogubnost odluke koju je Parlament FBiH donio koncem prošle godine o ograničavanju povećanja cijene električne energije na 20 procenata za kupce u okviru tržišnog snabdijevanja.
14. juli 2022.
Potpisani ugovori o koncesiji za izgradnju fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i 2
Admir Andelija, generalni direktor, dr.sci Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH i Nisvet Hrnjić, ministar privrede Srednjobosanskog kantona, potpisali su Ugovor o koncesiji za izgradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje postrojenja fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i 2, instalisane snage do 50 MW. JP Elektroprivreda BiH će u nova postrojenja investirati 60 miliona KM.