Aktuelnosti

25. februar 2022.
Produženje rada blokova za očuvanje energetske neovisnoti I integriteta sistema
U novonastalim okolnostima koje su dovele do ozbiljnih energetskih poremećaja u Evropi i svijetu i povećane potražnje energenata, produženjem rada blokova 4 u TE „Tuzla“ i 5 u TE „Kakanj“ Elektroprivredni BiH biće omogućen nastavak proizvodnje iz ovih postrojenja i obezbjeđenje dovoljnih količina električne energije za zadovoljenje potreba svojih kupaca, očuvanje stabilnosti elektroenergetskog sistema BiH i energetske neovisnosti.
25. februar 2022.
Vlada FBiH predlaže Parlamentu FBiH produženje rada blokova 4 i 5
Vlada FBiH je na sjednici održanoj 24. februara u Sarajevu, prihvatila informaciju Federalnog ministartsva energije, rudarstva i industrije i predložila Parlamentu FBiH usvajanje zaključka kojim će biti produžen rad blokova 4 u TE „Tuzla“ i 5 u TE „Kakanj“, što će Elektroprivredi BiH omogućiti nastavak proizvodnje električne energije iz ovih blokova.
18. februar 2022.
ArcelorMittal nije prihvatio nijednu ponudu EPBiH
JP Elektroprivreda BiH je kupcu ArcelorMittal Zenica, na njegove zahtjeve, dostavila ponude za snabdijevanje električnom energijom za 2022. godinu u junu i oktobru 2021. godine, u skladu sa aktuelnim tržišnim uslovima.
18. februar 2022.
Uspješna saradnja JP Elektroprivreda BiH i JP Autoceste FBiH – prva DC punionica za električna vozila na Koridoru VC
JP Elektroprivreda BiH pustila je u rad DC punionicu za električna vozila na Autocesti A1, dionica Mostar – Sarajevo, odmorište Lepenica (lijeva strana), prvu takve vrste u Bosni i Hercegovini koja je izgrađena na lokaciji autoceste na koridoru VC.
16. februar 2022.
BPK Goražde potencijal za EEO iz obnovljivih izvora
Admir Andelija, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, upoznali su premijerku Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aidu Obuća sa razvojnim projektima kompanije koji su odlukama Vlade FBiH proglašeni javnim interesom, a JP Elektroprivreda BiH nosiocem aktivnosti na njihovoj realizaciji.
01. februar 2022.
Tržišno snabdijevanje u 2022.godini - ugovaranja
Svim kupcima koji su sa JP Elektroprivreda BiH potpisali Ugovor o tržišnom snabdijevanju ili su prihvatili ili zahtijevali ponudu za tržišno snabdijevanje do 31.12.2021. godine, električna energija će se za period 01.01.-06.01.2022. godine, obračunavati po tržišnim cijenama, odnosno cijenama koje se vrijedile u trenutku obrade zahtjeva za dostavu ponude.
26. januar 2022.
Poziv kupcima sa kojima su potpisani ugovori o snabdijevanju za 2022.
Dopuna Zakona o električnoj energiji u FBiH i Odluka Vlade FBiH od 07.01.2022.godine, odnose se izričito na ograničenje cijena električne energije za kupce u okviru tržišnog snabdijevanja. Dopunom Zakona nisu obuhvaćene druge zakonske odredbe i obaveze koje iz njega proističu, a time ni obaveza kupaca za upućivanje zahtjeva za dostavu ponude za snabdijevanje.
13. januar 2022.
EPBiH zainteresovana za kupovinu Hidroelektrana na Trebišnjici
Uvažavajući inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića i postupajući po istoj, JP Elektroprivreda BiH iskazuje zainteresovanost i spremnost za kupovinu akcija preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici iz sastava mješovitog holdinga Elektroprivreda RS, koji je vlasnik 65 posto dionica preduzeća.
31. decembar 2021.
Parlament FBiH usvojio dopunjenu verziju Zakona o električnoj energiji
Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 30.decembra 2021. godine u Sarajevu, usvojen je prijedlog Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji kojim je ograničeno povećanje cijene električne energije na 20 procenata.
30. decembar 2021.
Usvojen Revidovani plan poslovanja JP Elektroprivreda BiH d.d.- Sarajevo
Sedamdeset i prva (vanredna) Skupština Društva održana 30. decembra 2021. godine u Sarajevu donijela je Revidovani plan poslovanja JP Elektroprivreda BiH za period od 2021.-2023.godina.