Aktuelnosti

29. mart 2021.
EPBiH uspostavila sistem za nadzor i upravljanje punionicama za električna vozila
Elektroprivreda BiH uspostavila je sistem za nadzor i upravljanje punionicama za električna vozila i time postala prva kompanija sa ovakvim sistemom u BiH. U sistem je uključeno svih sedam (7) punionica u vlasništvu Elektroprivrede BiH lociranim uz objekte kompanije u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Travniku, Bihaću, Goraždu i Mostaru (elektrodistributivne podružnice).
29. mart 2021.
EPBiH: Reorganizacija rudnika ili stečaj!
Elektroprivreda BiH kao Vladajuće društvo Koncerna EPBiH redovno ispunjava i izmiruje sve obaveze prema rudnicima - samostalnim privrednim društvima, koja svojom osnovnom djelatnošću ostvaruju prihode i iz istih, između ostalog, isplaćuju plate radnicima. Razloge za neisplaćivanje plata treba tražiti u činjenici da rudnici Koncerna EPBiH ne ostvaruju planiranu proizvodnju, a time i prihode.
29. mart 2021.
Javni poziv vlasnicima nekretnina radi eksproprijacije za izgradnju HE „Janjići“
JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo objavilo je Javni oglas radi sporazumnog pribavljanja prava vlasništva na nekretninama za koje je utvrđen javni interes za eksproprijaciju s ciljem izgradnje HE „Janjići“ na rijeci Bosni. Gradsko vijeće Zenica donijelo je Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju HE „Janjići“, 28.12.2020.godine, kojom je određeno da je korisnik eksproprijacije Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. - Sarajevo.
26. mart 2021.
Općinsko vijeće Foča-Ustikolina ugrozilo realizaciju projekta HE "Ustikolina"
U vezi sa Odlukom novog saziva Općinskog vijeća Foča-Ustikolina od 18.03.2021. godine, o stavljanju van snage odobrenja za izvođenje istražnih radova za izgradnju Hidroelektrane „Ustikolina“ datog 2019. godine, Elektroprivreda BiH ukazuje da promjene u stavu i odnosu aktuelne lokalne uprave Općine Foča-Ustikolina predstavljaju preokret koji ugrožava dalju pripremu projekta izgradnje ovog značajnog elektroenergetskog objekta.
26. mart 2021.
Primjena dnevnih tarifnih stavova u periodu ljetnog računanja vremena
Prelaskom na ljetno računanje vremena, u nedelju 28. marta 2021. godine, nastupiće i promjene u primjeni viših i nižih dnevnih tarifnih stavova za kupce električne energije koje snabdijeva JP Elektroprivreda BiH.
23. mart 2021.
Delegacija Ambasade Njemačke u posjeti VE "Podveležje 1"
Nj.E. Margret Uebber, ambasadorica Savezne Republike Njemačke, posjetila je VE "Podveležje 1", u čiju izgradnju je investirano 77 miliona Eura. Realizaciju projekta Elektroprivreda BiH finansirala je kreditnim sredstvima Razvojne banke Njemačke (KfW-a) u iznosu 65 miliona Eura i vlastitim sredstvima.
22. mart 2021.
Naknada za obnovljive izvore i efikasnu kogeneraciju
Na 203. hitnoj sjednici Vlade Federacije BiH, održanoj 04.03.2021. godine, donesena je Odluka o utvrđivanju potrebnog iznosa naknade za poticanje i jediničnog iznosa naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za 2021. godinu, u visini 0,005072 KM/kWh, bez obračunatog PDV-a.
12. mart 2021.
Sporazum o saradnji na projektu pripreme izgradnje MHE Modrac 2
JP Elektroprivreda BiH i JP za vodoprivrednu djelatnost Spreča, potpisali su Sporazum o saradnji na projektu pripreme izgradnje MHE Modrac 2 na rijeci Spreči. Svrha Sporazuma je unapređenje već uspostavljenih oblika i sadržaja saradnje, te stvaranje uslova i pretpostavki s ciljem uključenja JP Elektroprivreda BiH u projekat izgradnje MHE Modrac 2, radi zaključenja Ugovora o zajedničkom ulaganju.
02. mart 2021.
Završena izgradnja VE Podveležje 1
Radovi na izgradnji VE Podveležje 1, prve u vlasništvu Elektroprivrede BiH su završeni. Zahvaljujući instalisanoj snazi 48 MW, Vjetroelektrana će godišnje proizvoditi 130 GWh električne energije, što predstavlja značajno povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sistema Elektroprivrede BiH. Projekat VE Podveležje 1 ukupne vrijednosti 77 miliona Eura, Elektroprivreda BiH finansirala je kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke (KfW) i vlastitim sredstvima.
12. februar 2021.
Skupština EPBiH imenovala članove Nadzornog odobora i Odbora za reviziju
Šezdeset osma (vanredna) Skupština Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d.- Sarajevo, održana 11. februara 2020. godine, donijela je Odluku o izboru i imenovanju članova Nadzornog odbora ispred državnog kapitala.