Aktuelnosti

24. juni 2009.
Odluka Skupštine JP Elektroprivreda BiH: Dioničarima pola prošlogodišnje dobiti
Na 13. Skupštini JP Elektroprivreda BiH, održanoj u srijedu 24. juna, nakon usvjanja Izvještaja o poslovanju u 2008. godini, u kojem je iskazana dobit od 46,239 miliona KM, delegati na Skupštini prihvatili su i Odluku o raspodjeli dobiti za 2008. godinu. Prema Odluci dioničarima će se, prvi put u istoriji dioničarskog društva, isplatiti dividenda u ukupnom iznosu od 23,069 miliona KM, ili 50 procenata od ukupne ostvarene dobiti, i to proporcionalno njihovom učešću u kapitalu Društva, odnosno u visini od 0,76 KM po dionici.
05. juni 2009.
Delegacija Hrvatske elektroprivrede posjetila EPBiH
U povodu uspješne realizacije ugovora o isporuci električne energije delegacija Hrvatske elektroprivrede predvođena predsjednikom Uprave Ivanom Mravkom posjetila je 4. juna Elektroprivredu BiH. Nakon završene posjete Ivan Mravak je rekao da je suradnja između EP BiH i Hrvatske elektroprivrede u zadnjih nekoliko godina najbolja suradnja dviju elektroprivreda u regiji.
04. juni 2009.
Do kraja 2020. planirane investicije od 2,5 milijardi eura
Strateški ciljevi Elektroprivrede BiH su izvršiti prestrukturiranje kompanije, što podrazumijeva i integraciju rudnika, investiranje u nove proizvodne objekte prateći nove evropske trendove vezane za potrebu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, izjavio je FENI generalni direktor Amer Jerlagić.""Do kraja 2020. planiramo izgraditi nove hidro, vjetro i termoenergetske objekte snage 1.800 MW uz godišnju proizvodnju više od osam TWh i vrijednost investicije od 2,5 milijardi eura"". ""Investicije u rehabilitaciju postojećih i izgradnju novih objekta, samo u ove tri godine će biti realizovane na nivou od 700 miliona eura"", istakao je Jerlagić u pozdravnom obraćanju učesnicima međunarodnog kolokvija CIGRE.
22. maj 2009.
Elektroprivreda BiH i Energoinvest potpisali novi ugovor
Nastavljajući uspješnu višegodišnju poslovnu saradnju generalni direktori JP Elektroprivreda BiH i Energoinvest-a Sarajevo, Amer Jerlagić i Džemail Vlahovljak, sa saradnicima, u četvrtak, 21 maja su potpisali ugovor o sanaciji mašinske i elektroopreme rashladnih tornjeva bloka 7 u TE Kakanj čija je procijenjena vrijednost 7,982 miliona KM
19. maj 2009.
Potpisan Memorandum o saradnji JP EPBiH i KJKP Toplane Sarajevo
Moguća energetska kriza, u dogledno vrijeme, u Federaciji ubrzala je ranije započete aktivnosti na uspostavljanju tješnje poslovne saradnje između JP Elektroprivreda BiH i KJKP Toplane Sarajevo u ostvarivanju zajedničkog, strateškog interesa u razvoju kogeneracijske proizvodnje električne i toplotne energije, u okviru njihovih osnovnih djelatnosti, a posebno u segmentu razvoja.
12. maj 2009.
Održana Dvanaesta Skupština JP Elektroprivreda BiH
Dioničari JP Elektroprivreda BiH, predstavnici Vlade Federacije, koja raspolaže sa 90 odsto dionica i predstavnici malih dioničara, koji su vlasnici preostalih 10 odsto dionica, jednoglasno su na Dvanaestoj Skupštini Društva održanoj 12. maja u Sarajevu usvojili Odluku o preuzimanju udjela Federacije BiH u privrednim društvima-rudnicima u FBiH. Usvajanjem Odluke stvoreni su svi preduslovi za formiranje konzorcija koji će činiti JP Elektroprivreda BiH i sedam rudnika: „Kreka“, „đurđevik“, „Kakanj“, „Breza“, „Zenica“, „Abid Lolić“ i „Gračanica“.
08. maj 2009.
Potpisan Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između JP EPBiH i FHMZ BiH
Da bi što uspješnije dočekali realizaciju brojnih investicionih projekata u narednom periodu danas su direktori JP Elektroprivreda BiH, Amer Jerlagić, i Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Enes Sarač, potpisali Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji. Okvirnim sporazumom predviđena je saradnja u oblasti naučno-istraživačkog rada kojim se bave potpisnice sporazuma. Poseban akcenat u Okvirnom sporazumu stavljen je na tri oblasti: istraživanje hidro-potencijala BiH, istraživanje vjetro-potencijala i istraživanje zračenja sunčeve energije.
23. april 2009.
Delegacija Vlade TK posjetila
Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Enes Mujić susrela se 22. aprila sa rukovodstvom ""Elektrodistribucije"" Tuzla. Razgovarano je o rezultatima poslovanja ovog dijela EPBiH i planovima za 2009. godinu. Direktor ED Tuzla Izet Džananović je naglasio da je ovo preduzeće jedno od najznačajnijih elektrodistribucija u sistemu ""Elektroprivrede"" jer sa Elektrodistribucijom"" Sarajevo realizuje 66 posto instalisane energije ""Elektroprivrede"".
03. april 2009.
Javna recenzija projekta geoloških istraživanja
Elektroprivreda BiH organizirala je 2. aprila, u prostorijama općine Bugojno javnu recenziju - stručnu ocjenu Projekta detaljnih geoloških istraživanja ležišta uglja ""Kotezi"" kod Bugojna. EPBiH pokrenula je niz aktivnosti neophodnih za izradu investiciono -tehničke dokumentacije za nove proizvodne objekte – Rudnik i termoelektranu Bugojno.Realizacija cjelokupnog projekta predviđa investiciju od oko 2,5 milijardi KM, za izgradnju dva bloka, angažovanje oko 3.000 radnika u toku izgradnje, te stalno zaposlenih oko 800 radnika nakon izgradnje.
26. mart 2009.
Ljetno računanje vremena
Prelaskom na ljetno računanje vremena 29. marta veći dnevni tarifni stavovi se primjenjuju od 8:00 do 14:00 sati i od 17:00 do 23:00 sata. .Manji dnevni tarifni stavovi se primjenjuju od 0:00 do 8:00 sati, od 14:00 do 17:00 sati i od 23:00 do 24:00 sata, te nedjeljom.1. aprila počinje niža (ljetna) sezona, odnosno primjena nižih sezonskih tarifnih stavova za obračun utoška električne energije i traje do 30. septembra.