Aktuelnosti

15. juli 2010.
Ministar Hećo: Neće biti poskupljenja električne energije
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo saopćio je da neće biti povećanja cijena električne energije u Federaciji BiH kako su to objavili neki mediji. ""Pošto su se pojavili natpisi u medijima da će doći do poskupljenja električne energije zbog donesene Uredbe o obnovljivim izvorima energije želim da upoznam javnost da do toga neće doći i da u tom pogledu mogu biti mirni.""
15. juli 2010.
100 najvećih - Elektroprivreda BiH dobitnik glavne nagrade
Projekt „100 najvećih u BiH“, koji „Poslovne novine“ realiziraju već 38 godina, i ove godine je završen dodjelom priznanja vodećim firmama u BiH prema ostvarenim rezultatima u 2009. godini. Ceremonija dodjele priznanja održana je 15. jula u Hotelu Hollywood na Ilidži. Dobitnik glavne nagrade po ukupno ostvarenom prihodu je Elektroprivreda BiH, dok su ASA Prevent Group Sarajevo i BH Telecom Sarajevo osvojili drugo i treće mjesto.
12. juli 2010.
Predstavnici lokalne zajednice Tuzle u TE Šoštanj
Radi uspješnije realizacije Programa prijateljskog okruženja i programa promotivnih aktivnosti za izgradnju bloka 7 u TE Tuzla, u organizaciji Sektora za pripremu i izgradnju TE, delegacija Općine Tuzla u kojoj su bili općinski vijećnici, članovi savjeta MZ Bukinje i Šićki Brod, članovi kulturno-umjetničkih i sportskih društava i članovi udruženja građana koja žive na području ove dvije MZ posjetili su, protekle sedmice, TE Šoštanj u Velenju, R.Slovenija.
08. juli 2010.
Interventni radovi na zaštiti brane "Bogatići" od klizišta
Nakon prvih saznanja da je na području Trnova - oko stotinu metara dalje od lokaliteta brane Bogatići uočeno klizište poduzete su sve neophodne aktivnosti da se brana zaštiti.Pravovremeno su obaviješteni svi relevantni kantonalni, federalni i državni organi te angažovani stručnjaci Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kako bi obavili neophodna geološka ispitivanja tla
08. juli 2010.
Interventni radovi na zaštiti brane "Bogatići" od klizišta
Nakon prvih saznanja da je na području Trnova - oko stotinu metara dalje od lokaliteta brane Bogatići uočeno klizište poduzete su sve neophodne aktivnosti da se brana zaštiti.Pravovremeno su obaviješteni svi relevantni kantonalni, federalni i državni organi te angažovani stručnjaci Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kako bi obavili neophodna geološka ispitivanja tla
08. juli 2010.
Do kraja 2012. godine Elektroprivreda BiH će u RMU Kakanj investirati 48,5 miliona KM
U Pogonu Haljinići Rudnika mrkog uglja Kakanj svečano je pušteno u rad široko čelo broj 27. U ovom širokom čelu radi samohodna hidraulična podgrada Bekorit u otkopnoj fronti širine 120 metara. Dužina otkopnog polja je oko 700 metara i u narednih 18 mjeseci očekuje se proizvodnja od oko 360 hiljada tona uglja.Svečanosti su prisustvovali generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić, ambasador Republike Poljske u BiH Andrzej Tyszkiewicz, pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Sakib Slijepčević, predstavnici Zeničko-dobojskog kantona, Općine Kakanj, direktori rudnika.
07. juli 2010.
Povećana proizvodnja, potrošnja i prodaja električne energije
Elektroprivreda BiH u prvom polugodištu ove godine imala je za 3,5 posto veću proizvodnju u odnosu na isti period 2009. godine, a proizvodnja iz hidroelektrana porasla je čak za 23 posto. Prodaja na tržištu porasla je za 9,5 posto i veća je za 2,3 posto u odnosu na plan, dok dobit u tom periodu iznosi nešto više od 22 miliona KM, rekao je na konferenciji za novinare održanoj 7. jula u Sarajevu generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić, prezentirajući aktivnosti Kompanije.
30. juni 2010.
Za dokapitalizaciju rudnika 120 miliona KM
Predstavnici dioničara JP EPBiH, na 17. Skupštini održanoj 30. juna u Sarajevu, nakon usvajanja Izvještaja o poslovanju u protekloj godini, prihvatili su sedam odluka o dokapitalizaciji rudnika u sastavu Koncerna EPBiH. U ovoj i narednoj, 2011. godini, za projekte revitalizacije opreme, nabavke stalnih sredstava, nabavku opreme za otvaranje i pripreme novih otkopnih polja, rekonstrukciju osnovnih sistema transporta, odvodnjavanja i ventilacije EPBiH će dokapitalizirati rudnike sa više od 120 miliona KM
24. juni 2010.
Svečano puštena u rad trafostanica Tinja
Na području Tinje u općini Srebrenik puštena je u rad trafostanica 35/10(20)kV "Tinja" snage osam MVA sa priključnim 35 kV dalekovodom Dobrnja-Tinja i pripadajućim 10 kV dalekovodima čija izgradnja je od suštinskog značaja za funkcionisanje elektroenergetskog sistema na područjima općina Srebrenik i Tuzla. Investicijom vrijednom oko dva miliona KM osiguran je kvalitet isporuke električne energije stanovnicima ovoga područja
24. juni 2010.
BH hidroelektrane obaraju rekorde
Obilne padavine neuobičajene za ovo doba godine u svim hidroelektranama u BiH povećale su proizvodnju električne energije. Tako će godišnji planovi ovim tempom biti ispunjeni već u oktobru. U Elektroprivredi BiH kažu da je, što se tiče hidroenergetskih potencijala, gotovo 80 odsto plana ispunjeno, te da će godišnji plan najvjerovatnije ispuniti već početkom oktobra. Adis Bubalo, tehnički direktor Hidroelektrana na Neretvi, kaže da su planirali proizvesti oko 1.500 gigavat-sati te da su ispunili 80 odsto plana.