Aktuelnosti

11. decembar 2008.
EP BiH: Domaćinstvima na poklon 618.000 štedljivih sijalica
Kako bi preduprijedili moguću elektroenergetsku krizu menadžment JP EP BiH, odlučio je da svojim kupcima, uz informativno-edukativni materijal, te medijsku kampanju, podijeli, svakom domaćinstvu, po jednu štedljivu sijalicu. Riječ je o sijalicama od 20 W koje efikasno mijenjaju standardne, obične sijalice od 100 W i koje daju isto svjetlosti, a troše i do šest puta manje električne energije.
02. decembar 2008.
Mogućnosti unapređenja saradnje
U okviru zvanične posjete BiH, crnogorski premijer Milo đukanović 1. decebmra je posjetio potpredsjednika Federacije Mirsada Kebu, u čijoj pratnji su bili generalni direktor Elektroprivrede BiH, Amer Jerlagić, ®eljeznica FBiH, Narcis Džumhur i BH Telecoma, Nedžad Rešidbegović. Crnogorski premijer je izrazio zadovoljstvo što je njihov susret obogaćen prisustvom uglednih menadžera koji su saopćili korisne inicijative o saradnji preduzeća dviju država.
27. novembar 2008.
Proizvodni rekord Termoelektrane Tuzla
Termoelektrana Tuzla ispunila je ovogodišnji plan proizvodnje, tako što je proizvela 3.249,1 GWh električne energije. Do sada ostvarena proizvodnja je najveća od 1991. godine i sa proizvodnjom do kraja ove godine u ukupnom zbiru biće između 3.550 i 3.600 GWh i bez proizvodnje sa blokova 2x32 MW.Ovogodišnja proizvodnja će biti među prvih deset godišnjih proizvodnji u dosadašnjoj istoriji Termoelektrane Tuzla.
24. oktobar 2008.
Zimsko računanje vremena
Prelaskom na zimsko računanje vremena od nedjelje 26. oktobra 2008. godine, u skladu sa Odlukom Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH (FERK), veći dnevni tarifni stavovi se primjenjuju od 7:00 do 13:00 sati i od 16:00 do 22:00 sata .Manji dnevni tarifni stavovi se primjenjuju od 0:00 do 7:00 sati, od 13:00 do 16:00 sati i od 22:00 do 24:00 sata .
22. oktobar 2008.
100 najvećih jugoistočne Evrope: EP BiH najbolje rangirana bh. kompanija
Prema istraživanju o 100 najvećih kompanija jugoistočne Evrope po prihodima od prodaje u 2007.koje je provela internetska novinska agencija SeeNews sa sjedištem u Sofiji i analizi konsultantske kuće Roland Berger, od bosanskohercegovačkih kompanija najbolje rangirana je Elektroprivreda BiH na 31. mjestu. Slijede Aluminij na 39. mjestu, BH Telekom na 40, Telekom Srpske na 57., Elektroprivreda HZ HB na 66. i Energoinvest na 82. mjestu.
13. oktobar 2008.
Elektroprivreda podržala edukativni projekt
Nakon prošlogodišnjeg uspjeha Udruženje građana „Infohouse“ iz Sarajeva sa partnerima nastavilo je edukativni projekt ""Volontiraj – kreditiraj"" koji je ove godine zaposlio oko 1100 učenika iz 56 srednjih škola u 240 firmi, medija, institucija i udruženja građana iz Banja Luke, Bijeljine, Mostara, Tuzle, Širokog Brijega i Sarajeva. Cilj projekta je da obuči, osnaži učenike da kreiraju svoj rad, steknu radne navike, razmjene iskustva...U okviru realizacije ideje promoviranja volonterizma i međusobne solidarnosti mladih Elektroprivreda BiH se i ove godine uključila u ovaj edukativni projekt.
01. septembar 2008.
EP BiH gradi vjetropark na Podveležju
U Sarajevu je 1. septembra potpisan Memorandum o razumijevanju kojim se iskazuje namjera JP Elektroprivreda BiH da od Društva Energy 3 iz Mostara preuzme projekt izgradnje vjetroparka na platou Podveležja, instalisane snage 30 MW.Potpisivanjem ovog Memoranduma Elektroprivreda BiH kreće u ambiciozni projekt izgradnje vjetroelektrana na platou Podveležja kod Mostara. Vrijednost cjelokupnog projekta je oko 35 miliona eura.
17. juli 2008.
Elektroprivreda BiH i dalje najveća bh. kompanija
Na svečanosti, koja je održana u Sarajevu 16. jula, Poslovne novine, izdanje Privredne štampe d.o.o., dodijelile su priznanja vodećim firmama u BiH prema ostvarenim rezultatima poslovanja u 2007. godini. Na osnovu podataka prikupljenih metodom anketiranja formirana je rang-lista ""100 najvećih"". Kriteriji za rangiranje bili su: ukupan prihod ostvaren u prošloj godini, izvoz, investicije, te netto dobit.
08. juli 2008.
Svečanost u HE Jablanica
Na svečanosti održanoj 7. jula u Hidroelektrani Jablanica predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, svečano je pustio u pogon svih šest rekonstruisanih agregata u što je uložen 31 milion švicarskih franaka kreditnih sredstava i 35 miliona KM sredstava Elektroprivrede BiH.Svečanosti su prisustvovali i premijer FBiH Nedžad Branković, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo, u ime veleposlanika Švicarske Rosemarie Henny, generalni direktor JP EP BiH Amer Jerlagić, predsjednik Nadzornog odbora Edhem Bičakčić, i drugi.
03. juli 2008.
Potpisan Memorandum o razumijevanju između BH GAS-a i EP BiH
Generalni direktor Elektroprivrede BiH, Amer Jerlagić i direktor BH-GAS-a, Almir Bećarević potpisali su 2. jula u Sarajevu Memorandum o razumijevanju. Ovim Memorandumom dvije kompanije su krenule u zajedničke aktivnosti na izradi studijskih dokumenata za proizvodnju električne energije iz gasa u TE Kakanj, odnosno proizvodnju toplotne i električne energije iz termoelektrane i toplane koja bi se gradila u blizini Sarajeva.