Aktuelnosti

30. decembar 2009.
Poslovanje Elektroprivrede BiH najuspješnije u 33 godine postojanja kompanije
Iako je u 2009. godini bilo opterećeno problemima izazvanim općom recesijom, poslovanje JP Elektroprivreda BiH u godini koja je na izmaku moglo bi se okarakterizirati kao najuspješnije u 33 godini postojanja kompanije organizirane pod današnjim nazivom. Kao potvrdu te ocjene, na konferenciji za novinare održanoj 30. decembra na kojoj su o poslovnim rezultatima govorili generalni direktor JP EPBiH Amer Jerlagić i izvršni direktor za finansije Besim Halilović navedeno je nekoliko ključnih podataka.
21. decembar 2009.
Svečana akademija povodom Dana rudara
Povodom Dana rudara FBiH, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli 20. decembra je održana svečana akademija kojoj su prisustvovali predstavnici svih rudnika FBiH te javnog života. - Historijskim činom ulaska rudnika u zajednički elektroenergetski koncern stvorena je jedna od najjačih kompanija na Balkanu koja će sigurno biti osnova za razvoj kompletnog industrijskog sektora u BiH, rekao je između ostalog Vahid Hećo, federalni ministar energije, rudarstva i industrije
07. decembar 2009.
Mala HE Hrid proglašena nacionalnim spomenikom
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH odlučila je da se distributivna hidroelektrana Elektroprivrede BiH koja se nalazi na Dudinom Hridu, u općini Stari Grad Sarajevo, proglasi nacionalnim spomenikom BiH. Mala hidroelektrana Hrid izgrađena 1917. godine, a u rad puštena 1918. na kraju Prvog svjetskog rata jedan je od rijetkih primjera gdje je voda za centralu dovedena s jahorinskih izvora u dužini od 25 kilometara.
02. decembar 2009.
Simensu posao vrijedan 4,6 miliona eura
Nastavljajući intenzivnu ovogodišnju investicionu aktivnost JP Elektroprivreda BiH je 02. decembra, sa kompanijom Siemens d.o.o Sarajevo potpisala ugovor za projektovanje, nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju transformatorskih stanica 35/10(20) kV. Ugovorom, čija je vrijednost 4,6 miliona eura, obuhvaćena je rekonstrukcija 12 energetskih objekata na području četiri elektrodistributivne podružnice : Mostar, Sarajevo, Tuzla i Zenica.
26. novembar 2009.
ŠKODI posao vrijedan 12,3 miliona eura
Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić i Jiri Rivola, zamjenik direktora kompanije ŠKODA Power a.s., iz Plzena, Republika češka, potpisali su 26. novembra u Direkciji Društva Ugovor o revitalizaciji turbinskog i generatorskog postrojenja bloka 6 u TE Kakanj, puštenog u pogon maja 1977. godine, čija vrijednost iznosi 12,276.000,00 eura.
25. novembar 2009.
HE Salakovac ispunila plan proizvodnje
Nešto više od mjesec dana prije kraja godine, za Dan državnosti, i HE Salakovac, nakon HE Jablanica, zahvaljujući izuzetno povoljnoj hidrološkoj situaciji i pogonskoj spremnosti, ispunila je ovogodišnji plan proizvodnje električne energije. Prema riječima tehničkog direktora Hidroelektrana na Neretvi, Adisa Bubala, proizvedeno je planiranih 407,7 GWh što je omogućilo da HE na Neretvi, u čijem sastavu je još i HE Grabovica, prije roka, kao cjelina, ostvare godišnji plan proizvodnje od 1.414,3 GWh električne energije.
23. novembar 2009.
„Austria energy“ iz Brna obnavlja kotao bloka 6 u TE Kakanj
Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić i Helmut Katzenberger, generalni direktor kompanije „Austria energy“ iz Brna, Republika češka, potpisali su 23. novembra u Direkciji Društva Ugovor o rekonstrukciji kotlovskog postrojenja i sistema upravljanja bloka 6 u TE Kakanj čija vrijednost iznosi 25,144.479,00 eura.Riječ je o najvećem dijelu poslova iz investicionog projekta „Revitalizacija bloka 6 – 1x 110 MW u TE Kakanj“ čija je ukupna predračunska vrijednost 94,5 miliona KM, a čija realizacija se očekuje do početka oktobra 2011. godine.
18. novembar 2009.
HE Jablanica ostvarila plan 45 dana prije roka
U godini u kojoj se slavi 55. godišnjica puštanja u pogon prvog agregata HE Jablanica, 30. novembra ove godine, HE Jablanica je, zahvaljujući izuzetno povoljnim hidrološkim uslovima, 16. novembra ispunila ovogodišnji proizvodni plan od 719 GWh. Uz povoljne hidrološke prilike plan je ostvaren i zahvaljujući izuzetnoj pogonskoj spremnosti agregata i postrojenja HE Jablanica.
17. novembar 2009.
Elektroprivreda BiH među 100 najvećih firmi u Jadranskoj regiji
Globalna revizorsko-konsultantska kuća Deloitte objavila je 16. novembra listu 100 vodećih firmi u Jadranskoj regiji rangiranih po visini prihoda od prodaje u prošloj godini.U konkurenciji Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore na listi se našlo i pet preduzeća iz Bosne i Hercegovine koja predvodi Elektropriverda BiH sa prošlogodišnjim prihodom od 445 miliona eura.
16. novembar 2009.
Potpisani ugovori između JP EPBiH i sedam rudnika FBiH
Potpisivanje ugovora o vođenju poslova između JP Elektroprivreda BiH, kao vladajućeg društva, i sedam rudnika Federacije BiH, kao zavisnih društava u koncernu Elektroprivreda BiH, obavljeno je 16. novembra u Sarajevu. Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr.Vahid Hećo.