Aktuelnosti

27. decembar 2010.
Rudnik uglja
Rudnik uglja ""Gračanica"", zavisno društvo EPBiH iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja ostvario je do sada proizvodnju od oko 250.000 tona uglja, čime je proizvodni plan za 2010. godinu premašen za osam posto. Očekuje se da će u Rudniku do kraja godine proizvodnja uglja biti veća za oko 10 odsto u odnosu na plan.
24. decembar 2010.
Saopštenje Sindikata elektroenergetsih radnika BiH
Zabrinuti novonastalom situacijom (dešavanjima) u i oko JP ElektroprivredaBiH d.d. Sarajevo, pojedinim neodmjerenim izjavama u javnosti, koje su često neutemeljene, a negativno se odražavaju na nas zaposlenike kao i na ugled i funkcionisanje Javnog preduzeća koje ni u kom slučaju ne zaslužuje ovakav odnos stvaranja krive slike u javnosti,Glavni odbor SEER-a insistira, i zahtjeva od svih aktera da se umjesto dolijevanja ulja na vatru maksimalno angažuju na iznalaženju kvalitetnih rješenja, te obave javnu raspravu i time omoguće normalno funkcionisanje Javnog preduzeća koje, po svim svojim parametrima, ne samo po našoj ocjeni nego po ocjeni relevantnih stručnjaka iz ove oblasti, zauzima poziciju broj jedan kako u državi BiH tako i u regionu.
17. decembar 2010.
HE na Neretvi proizvele dvije milijarde kWh
U petak 17. decembra, HE na Neretvi, u čijem sastavu su HE „Jablanica“, „Grabovica“ i „Salakovac“, zahvaljući izuzetno povoljnoj hirološkoj situaciji ali i vrhunskoj pogonskoj spremnosti proizvodnih kapaciteta, ostvarile su do sada nezabilježen proizvodni rezultat: proizvedeno je ukupno dvije milijarde kWh električne energije, ili 2.000 GWh, čime je godišnji plan proizvodnje premašen za nevjerovatnih 35 procenata.
16. decembar 2010.
Direktoru RMU „Breza“ nagrada za rudarske rekorde
Na tradicionalnom, dvadeset i drugom po redu, izboru najuspješnijih menadžera i kompanija iz BiH, održanom 15. decembra u Banjaluci od ukupno 2000 nominacija i prijedloga koliko ih je pristiglo na adresu Direkcije Agencije za izbor najmenadžera, po odluci žirija dodijeljeno je tridesetak nagrada u više kategorija.U kategoriji ""Veliki biznis"" nagrađen je, ćamil Zaimović, generalni direktor Zavisnog društva EPBiH Rudnik mrkog uglja „Breza“,za rudarske rekorde.
15. decembar 2010.
Nastavlja se saradnja EIB-a i EPBiH
Dvodnevni razgovori između predstavnika EIB-a, Evropske investicione banke, koje predvodi gospođa Marion Hoenicke, i predstavnika EPBiH na čijem čelu je generalni direktor Amer Jerlagić, započeli su 14. decembra, u Direkciji EPBiH. Osnovne teme razgovora su realizacija postojećih projekata, u kojima učestvuju EIB i EPBiH, u oblasti distribucije i proizvodnje električne energije ali i o novom investicionom ciklusu EPBiH.
15. decembar 2010.
EPBiH ispunila obećanje : Uspostavljena proizvodnja u jami „Raspotočje
Pogon „Raspotočje“ Rudnika mrkog uglja Zenica počeo je s radom, nakon osam mjeseci obustave proizvodnje, zbog požara koji je u jami izbio u maju ove godine.Elektroprivreda BiH, čijem koncernu kao jedno od zavisnih društava pripada i zenički rudnik, ispunila je obećanje koje je najavio generalni direktor Amer Jerlagić i uplatila sredstva od 1,4 miliona KM.
14. decembar 2010.
RMU „Breza“ - Pismo zahvalnosti generalnom direktoru EPBiH
Rudari RMU „Breza“ prije roka uspjeli su proizvesti 405 hiljada tona uglja kolika je bila predviđena proizvodnja godišnjim planom. Tim povodom direktor RMU „Breza“ ćamil Zaimović uputio je pismo generalnom direktoru EPBiH Ameru Jerlagiću u kojem se, između ostalog, navodi:„Obzirom da ste nam nesebično pomagali u ovoj godini, i zahvaljujući tome, u ime svih rudara Rudnika mrkog uglja „Breza“ d.o.o. Breza, i u ime menadžmenta Društva Vam se iskreno zahvaljujemo.“
13. decembar 2010.
Elektroenergetski sektor Bosne i Hercegovine najveće je blago koje posjeduje ova država
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine spada u red najvećih kompanija u našoj zemlji sa prošlogodišnjom zaradom od 72,2 miliona KM, piše najposjećeniji bosanskohercegovački internet portal Sarajevo-x.com. U razgovoru sa novinarom Adisom Karadžom, generalni direktor kompanije Amer Jerlagić je govorio o očekivanim rezultatima u ovoj godini, planiranim investicijama, poskupljenju struje, izbornim rezultatima i budućnosti elektro-energetskog sektora u našoj zemlji.
13. decembar 2010.
RMU Kakanj: Ispunjen godišnji plan u podzemnoj eksploataciji uglja
Svečanost povodom ispunjavanja ovogodišnjeg plana proizvodnje uglja u podzemnoj eksploataciji organizovana je 13. decembra u prvoj smjeni pogona „Haljinići“ Rudnika mrkog uglja „Kakanj“. Rudari ovog pogona su 21 dan prije roka, u petak, 10. decembra 2010. godine ispunili ovogodišnji plan od 370.000 tona uglja. Radnicima podzemne eksploatacije uglja čestitali su direktor Rudnika Mirsad Jašarspahić, izvršni direktor za proizvodnju Rudnika „Kakanj“ Jakub Mehić, upravnik pogona Haljinići Nijaz đokić i predsjednik Rudničkog odbora Sindikata Nezir Begić.
10. decembar 2010.
Kinezi zainteresovani za ulaganja u EPBiH
Njegova ekselencija Wang Fuguo, ambasador NR Kine u BiH, i predstavnici Razvojne banke Kine, koje je predvodio Hu Zai Yong, posjetili su 10. decembra Elektroprivredu BiH gdje su sa generalnim direktorom Amerom Jeralgićem razgovarali o novom investicionom ciklusu EPBiH. Predstavnike kineske Razvojne banke posebno su interesovale mogućnosti kineskih ulaganja u izgradnju novog bloka 8 u TE „Kakanj“, putem joint venture kompanije, ulaganjem kroz opremu ili kreditiranjem.