Aktuelnosti

20. septembar 2010.
Mjesnim zajednicama tri miliona KM
Nastavljajući praksu, u skladu sa normama Evropske unije, saradnje sa lokalnim zajednicama na čijem području se grade novi elektroenergetski objekti, planirani u dogoročnom investicionom ciklusu EPBiH vrijednom oko tri milijarde eura, 20. septembra su generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić i načelnik Općine Kakanj Mensur Jašarspahić-Suri, potpisali Program prijateljskog okruženja za izgradnju bloka 8 u TE Kakanj i Ugovor za njegovu realizaciju vrijedan tri miliona KM.
15. septembar 2010.
Ozvaničen početak istražnih radova za buduću HE Vranduk
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, federalni premijer Mustafa Mujezinović, ministar za energiju, rudarstvo i industriju u Vladi FBiH Vahid Hećo, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, načelnik zeničke općine Husejin Smajlović i generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić kao i brojni drugi zvaničnici prisustvovali su 15. septembra u naselju Vranduk, početku istražnih radova za buduću istoimenu hidrocentralnu.
14. septembar 2010.
Potpisan ugovor o generalnom remontu rotornog bagera SH -630
U ZD Rudnici „Kreka“ 14. septembra je potpisan Ugovor za generalni remont bagera SH 630 za potrebe Rudnika „Šikulje“. Vrijednost projekta je 5.206.500.KM sa PDV-om ,a izvođač radova je domaća firma „Termomatik“ iz Zenice. Prema riječima Amera Jerlagića generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH snaga Koncerna je u donošenju odluka o krupnim investicijama poput ove danas kojima će se stvoriti uslovi za bolje rudarenje.
14. septembar 2010.
Rudari „Kreke“ iskopali milion i po tona uglja
Treća smjena krekinih komorata iskopala je 13 septembra 1.572.000-tu tonu uglja. O uspješnosti proizvodnje svjedoči i podatak da je za prvih 12 dana septembra ove godine ostvarena proizvodnja od 100 %. Najbolji proizvodni rezultati ostvareni su na površinskom kopu „Šikulje“ koji je za deset mjeseci ove godine proizveo 538.000 tona uglja
13. septembar 2010.
Elektroprivreda BiH među 500 najvećih kompanija centralne i istočne Evrope
Elektroprivreda BiH jedina je bosanskohercegovačka kompanija koja se nalazi na tradicionalnoj Deloitteovoj listi TOP 500 najvećih preduzeća u centralnoj i istočnoj Evropi objavila je ova konsultantsko-revizorska firma. Ove se godine, po prvi put otkad se lista uopće objavljuje među 500 najvećih plasirala i jedna bosansko-hercegovačka kompanija. Elektroprivreda BiH je zahvaljujući izuzetnim poslovnim rezultatima, prihodima od prodaje u visini 440 milona eura i netto dobiti od 31,6 miliona eura, ostvarenim prošle godine, zauzela 406. mjesto na regionalnoj ljestvici.
02. septembar 2010.
Domaćem konzorciju posao vrijedan 54,5 miliona KM
Dosljedno provodeći dugoročnu poslovnu politiku angažovanja domaćih kompanija na svim poslovima za koje posjeduju reference JP Elektroprivreda BiH je 2. septembra sa konzorcijem Malcom-Umel-Deling zaključila najveći pojedinačni poslijeratni ugovor vrijedan 54,55 miliona KM.Riječ je o Ugovoru, kojeg su potpisali Amer Jerlagić, generalni direktor EPBiH, i direktori Umela i Delinga, Nedžad Aščerić i Omer Delalić, o rekonstrukciji i izgradnji 391 elektrodistibutivnog objekta na području svih pet ED podružnica: Bihać, Mostar, Sarajevo, Tuzla i Zenica.
27. august 2010.
Velike nade polažemo u energetski sektor
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr.Vahid Hećo primio je 27. avgusta predstavnika misije Međunarodnog monetarnog fonda Khaleda Abdulkadera s kojim je razgovarao o planovima investiranja, proizvodnje, restruktuiranja i privatizacije u oblastima koje se u portfelju ovog ministarstva.Sastanku su prisustvovali i generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić, izvršni direktor Elektroprivrede HZHB Ivica čule, te pomoćnik resornog ministra Hilmo Šehović.
26. august 2010.
Tužna obljetnica
Obilježavajući 20. godišnjicu najveće rudarske nesreće na ovim prostorima, kada je u snažnoj eksploziji poginulo 180 rudara 26 avgusta delegacija Rudnika Kreka, Ministrastva energije, rudarstva i industrije FBiH položila je cvijeće na Spomen obilježje u krugu Rudnika Dobrnja-Mramor. Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović uputio je pismo JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD Rudnici ""Kreka"" povodom obilježavanja 20. godišnjice od pogibije 180 rudara.
26. august 2010.
Javna tribina o energetskom sektoru u Konjicu
“Nisu slučajni učestali neosnovani napadi na našu kompaniju, jer su svi svjesni da mi danas jedini u ovoj zemlji imamo konkretne projekte. Svi drugi pričaju priču, ali mi imamo projekte i za Vranduk, mi imao projekat za blok 7 u Tuzli, za blok 8 u Kaknju. To zna konkurencija i zato im smetamo"""", rekao je generalni direktor JP EPBiH Amer Jerlagićna javnoj trobini o energetskom sektoru
19. august 2010.
Nastavljen pozitivan trend poslovanja
Elektroprivreda BiH posluje vrlo stabilno iako su se okolnosti na tržištu znatno pogoršale. U 2009. godini cijena struje na svjetskom tržištu iznosila je 83 eura po MW, a ove godine pala je na svega 46 eura, pa je pad prihoda izravna posljedica pada cijena struje. U prošloj godini smo od izvoza zaradili 182 miliona KM, a u ovoj godini za istu količinu električne energije 70 miliona manje. Što se tiče poslovanja EPBiH do kraja godine, očekuje se da će biti očuvani pozitivni trendovi, izjavio je generalni direktor Amer Jerlagić