Aktuelnosti

29. septembar 2010.
Bez jakog energetskog sektora upitan razvoj BiH
Javna tribina ""Izgradnja vjetroparka na platou Podveležja"""", u organizaciji Ministarstva privrede Hercegovačko- neretvanskog kantona, održana je 29. septembra u prepunoj sali Mjesne zajednice Podveležje u Mostaru. ""Ovo su projekti koji će pokrenuti kompletno dobro ove države. Ovoj regiji nedostaje energije, a mi imamo našu vodu, naš ugalj, naš vjetar i budućnost BiH je isključivo u energetici koja će za sobom povući sve ostale privredene grane"", rekao je na tribini generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić
24. septembar 2010.
Ministar Hećo uputio čestitku Koncernu JP Elektroprivreda BiH
Povodom 25. septembra, dana Koncerna J.P. Elektroprivreda d.d. Sarajevo, federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. sc. Vahid Hećo, uputio je čestitku u kojoj se navodi:- U ime Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, i u moje lično ime, povodom dana Koncerna upućujem vam iskrene čestitke sa željom za još više uspjeha u budućem radu.
23. septembar 2010.
Na Deloitteovoj Top 100 listi Elektroprivreda najbolje plasirana kompanija iz BiH
Na Deloitteovoj listi vodećih kompanija u Adria regiji, prema prihodima od prodaje, Bosna i Hercegovina ima šest predstavnika. Najbolje je plasirana Elektroprivreda BiH, koja se nalazi na 25. mjestu. Na listi se još nalaze: ASA Prevent grupa (50. mjesto), BH Telecom (57.), Elektroprivreda Republike Srpske (69.), MIMS grupa (79.) i Aluminij d.d. (95.)
21. septembar 2010.
ALPIQ dostavio ponudu
Početak sedmice, ponedjeljak 20 septembra , bio je izuzetno uspješan za Elektroprivredu BiH. Kao prvo u sef Elektroprivrede BiH pohranjena je netom pristigla kovertirana i zapečaćena ponuda švicarske kompanije ALPIQ za strateško partnerstvo sa EPBiH u izgradnji bloka 7 TE Tuzla. Time će, bez obzira šta Alpiq-ova ponuda sadrži, a što će biti objelodanjeno na javnom otvaranju 01. oktobra, ponedjeljak, 20. septembra 2010. godine, ući u istoriju kompanije dugu 64 godine.
21. septembar 2010.
HE Salakovac ispunila godišnji plan
Hidroelektrana Salakovac, jedna od tri hidroelektrane koje posluju u okviru Podružnice Hidroelektrane na Neretvi, već je ispunila plan proizvodnje za 2010. godinu. Elektroenergetskim bilansom bilo je planirano proizvesti 424.500 MWh električne energije, a zaključno sa 19. septembrom proizvedeno je 431.119 MWh ili 101,6 procenata. Ostale dvije hidroelektrane, HE Grabovica i HE Jablanica, su do sada sa 94 procenta ispunile godišnji plan proizvodnje i očekuje se da će polovinom oktobra i ove elektrane ispuniti svoje godišnje planove proizvodnje.
20. septembar 2010.
Nastaviti tenderske procedure za Blok 7 TE „Tuzla“
Pod predsjedavanjem premijera Federacije BiH Mustafe Mujezinovića, na čiju je inicijativu i sazvan, 20 septembra je u zgradi Federalne vlade u Sarajevu održan sastanak s ciljem sagledavanja rezultata okončanog pretkvalifikacijskog tendera raspisanog za Blok 7 TE „Tuzla“. Sastanku su prisutvovali federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo, predstavnici federalnih ministarstava prostornog uređenja, okoliša i turizma, trgovine, te poduzetništva i obrta, kao i članovi Nadzornog odbora i Uprave Elektroprivrede BiH.
20. septembar 2010.
Mjesnim zajednicama tri miliona KM
Nastavljajući praksu, u skladu sa normama Evropske unije, saradnje sa lokalnim zajednicama na čijem području se grade novi elektroenergetski objekti, planirani u dogoročnom investicionom ciklusu EPBiH vrijednom oko tri milijarde eura, 20. septembra su generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić i načelnik Općine Kakanj Mensur Jašarspahić-Suri, potpisali Program prijateljskog okruženja za izgradnju bloka 8 u TE Kakanj i Ugovor za njegovu realizaciju vrijedan tri miliona KM.
15. septembar 2010.
Ozvaničen početak istražnih radova za buduću HE Vranduk
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, federalni premijer Mustafa Mujezinović, ministar za energiju, rudarstvo i industriju u Vladi FBiH Vahid Hećo, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, načelnik zeničke općine Husejin Smajlović i generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić kao i brojni drugi zvaničnici prisustvovali su 15. septembra u naselju Vranduk, početku istražnih radova za buduću istoimenu hidrocentralnu.
14. septembar 2010.
Potpisan ugovor o generalnom remontu rotornog bagera SH -630
U ZD Rudnici „Kreka“ 14. septembra je potpisan Ugovor za generalni remont bagera SH 630 za potrebe Rudnika „Šikulje“. Vrijednost projekta je 5.206.500.KM sa PDV-om ,a izvođač radova je domaća firma „Termomatik“ iz Zenice. Prema riječima Amera Jerlagića generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH snaga Koncerna je u donošenju odluka o krupnim investicijama poput ove danas kojima će se stvoriti uslovi za bolje rudarenje.
14. septembar 2010.
Rudari „Kreke“ iskopali milion i po tona uglja
Treća smjena krekinih komorata iskopala je 13 septembra 1.572.000-tu tonu uglja. O uspješnosti proizvodnje svjedoči i podatak da je za prvih 12 dana septembra ove godine ostvarena proizvodnja od 100 %. Najbolji proizvodni rezultati ostvareni su na površinskom kopu „Šikulje“ koji je za deset mjeseci ove godine proizveo 538.000 tona uglja