Aktuelnosti

04. august 2010.
Alpiq : Projekt Blok 7 u TE Tuzla je iznimno važan za cijelu Bosnu i Hercegovinu
Kompanija Alpiq, je od 1. do 3. avgusta ove godine za predstavnike najuticajnijih bosanskohercegovačkih medija organizirala informativnu posjetu sjedištu ove kompanije u švicarskom gradu Oltenu. Nakon što je učestvovala u pretkvalifikacijskom tenderu JP ""Elektroprivreda BiH"", za Blok 7 u Termoelektrani Tuzla, kompanija Alpiq je izabrana za kvalificiranog kandidata u procesu strategijskog partnerstva.
29. juli 2010.
Ministar Vahid Hećo posjetio RMU
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Vahid Hećo sa saradnicima i predstavnicima Elektroprivrede BiH posjetio je 29. jula Zavisno društvo Rudnik mrkog uglja „Zenica"", i tom prilkom održao radni sastanak sa članovima menadžmenta.Na sastanku sa generalnim direktorom zeničkog rudnika Senadom Sarajlićem, njegovim saradnicima i predstavnicima Nadzornog odbora RMU „Zenica"", delegacija federalnih zvaničnika razgovarala je o trenutnom stanju u rudniku
26. juli 2010.
Delegacija Kineske korporacije Guodian posjetila Elektroprivredu BiH
Delegacija Kineske korporacije Guodian jedne od najvećih elektroprivrednih kompanija u Kini koju je predvodio zamjenik predsjednika Korporacije Qiao Baoping, posjetila je 26. jula Elektroprivredu BiH i sastala se sa članovima Uprave. Sagovornici su razmijenili informacije o mogućnostima za uspostavu konkretnih odnosa u realizaciji projekata, pri čemu su gosti iz Kine izrazili interes za saradnju u oblasti proizvodnje vjetro i solarne energije, razmjenu opreme za elektroenergetske objekte, kao i savremenih tehnologija zasnovanih na uštedama i podizanju efikasnosti kapaciteta
15. juli 2010.
Ministar Hećo: Neće biti poskupljenja električne energije
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo saopćio je da neće biti povećanja cijena električne energije u Federaciji BiH kako su to objavili neki mediji. ""Pošto su se pojavili natpisi u medijima da će doći do poskupljenja električne energije zbog donesene Uredbe o obnovljivim izvorima energije želim da upoznam javnost da do toga neće doći i da u tom pogledu mogu biti mirni.""
15. juli 2010.
100 najvećih - Elektroprivreda BiH dobitnik glavne nagrade
Projekt „100 najvećih u BiH“, koji „Poslovne novine“ realiziraju već 38 godina, i ove godine je završen dodjelom priznanja vodećim firmama u BiH prema ostvarenim rezultatima u 2009. godini. Ceremonija dodjele priznanja održana je 15. jula u Hotelu Hollywood na Ilidži. Dobitnik glavne nagrade po ukupno ostvarenom prihodu je Elektroprivreda BiH, dok su ASA Prevent Group Sarajevo i BH Telecom Sarajevo osvojili drugo i treće mjesto.
12. juli 2010.
Predstavnici lokalne zajednice Tuzle u TE Šoštanj
Radi uspješnije realizacije Programa prijateljskog okruženja i programa promotivnih aktivnosti za izgradnju bloka 7 u TE Tuzla, u organizaciji Sektora za pripremu i izgradnju TE, delegacija Općine Tuzla u kojoj su bili općinski vijećnici, članovi savjeta MZ Bukinje i Šićki Brod, članovi kulturno-umjetničkih i sportskih društava i članovi udruženja građana koja žive na području ove dvije MZ posjetili su, protekle sedmice, TE Šoštanj u Velenju, R.Slovenija.
08. juli 2010.
Interventni radovi na zaštiti brane "Bogatići" od klizišta
Nakon prvih saznanja da je na području Trnova - oko stotinu metara dalje od lokaliteta brane Bogatići uočeno klizište poduzete su sve neophodne aktivnosti da se brana zaštiti.Pravovremeno su obaviješteni svi relevantni kantonalni, federalni i državni organi te angažovani stručnjaci Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kako bi obavili neophodna geološka ispitivanja tla
08. juli 2010.
Interventni radovi na zaštiti brane "Bogatići" od klizišta
Nakon prvih saznanja da je na području Trnova - oko stotinu metara dalje od lokaliteta brane Bogatići uočeno klizište poduzete su sve neophodne aktivnosti da se brana zaštiti.Pravovremeno su obaviješteni svi relevantni kantonalni, federalni i državni organi te angažovani stručnjaci Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kako bi obavili neophodna geološka ispitivanja tla
08. juli 2010.
Do kraja 2012. godine Elektroprivreda BiH će u RMU Kakanj investirati 48,5 miliona KM
U Pogonu Haljinići Rudnika mrkog uglja Kakanj svečano je pušteno u rad široko čelo broj 27. U ovom širokom čelu radi samohodna hidraulična podgrada Bekorit u otkopnoj fronti širine 120 metara. Dužina otkopnog polja je oko 700 metara i u narednih 18 mjeseci očekuje se proizvodnja od oko 360 hiljada tona uglja.Svečanosti su prisustvovali generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić, ambasador Republike Poljske u BiH Andrzej Tyszkiewicz, pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Sakib Slijepčević, predstavnici Zeničko-dobojskog kantona, Općine Kakanj, direktori rudnika.
07. juli 2010.
Povećana proizvodnja, potrošnja i prodaja električne energije
Elektroprivreda BiH u prvom polugodištu ove godine imala je za 3,5 posto veću proizvodnju u odnosu na isti period 2009. godine, a proizvodnja iz hidroelektrana porasla je čak za 23 posto. Prodaja na tržištu porasla je za 9,5 posto i veća je za 2,3 posto u odnosu na plan, dok dobit u tom periodu iznosi nešto više od 22 miliona KM, rekao je na konferenciji za novinare održanoj 7. jula u Sarajevu generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić, prezentirajući aktivnosti Kompanije.