Aktuelnosti

28. oktobar 2010.
Zimsko računanje vremena
Prelaskom na zimsko računanje vremena od nedjelje 31. oktobra 2010. godineManji dnevni tarifni stavovi se primjenjuju od 22:00 do 7:00 i od 13:00 do 16:00 sati. te nedjeljom.Veći dnevni tarifni stavovi se primjenjuju od 7:00 do 13:00 sati i od 16:00 do 22:00 sata.
27. oktobar 2010.
New Delhi : Obnovljivi izvori energije šansa za ukupan razvoj
Najveća godišnja, svjetska konferencija za obnovljive izvore električne energije, na kojoj učestvuje preko 800 predstavnika iz cijelog svijeta, od Meksika do Japana, počela je 27. oktobra u indijskom glavnom gradu Nju Delhiju, a glavni sponzori konferencije su vlade Njemačke i Norveške kao i banka KfW. Konferenciji, na poziv dr. Farooq Abdullaha, ministra za novu i obnovljivu energiju u indijskoj Vladi, prisustvuju i federalni ministar za energiju, industriju i rudarstvo Vahid Hećo i generalni direktori EPBiH i EP HZHB Amer Jerlagić i Matan ®arić.
26. oktobar 2010.
HRONOLOGIJA aktivnosti na izboru strateškog partnera za ulaganje u Blok 7
U cilju potpunog, objektivnog i nepristrasnog informisanja javnosti o do sada obavljenim poslovima u vezi izbora strateškog partnera za izgradnju Bloka 7 u TE „Tuzla“, Uprava Elektroprivrede BiH donijela je, na sjednici održanoj 25. oktobra ove godine, odluku da javnosti predoči Hronologiju dosadašnjih i plan narednih aktivnosti na izboru strateškog partnera za zajedničko ulaganje u Blok 7 – 450 MW u TE Tuzla
21. oktobar 2010.
Usvojena politika energetske efikasnosti
Radi ostvarenja ciljeva ranije usvojene politike kvaliteta, a zaživljavanjem Koncerna EPBiH, u EPBiH, kao vladajućem društvu, nametnula se potreba uvođenja procesa visoke energetske efikasnosti i najmodernijih tehnologija dokazanih u praksi, nabavka i korištenje uređaja visoke energetske efikasnosti, racionalno korištenje energije u pogonu i eksploataciji uređaja kao i promoviranje ušteda energije u svim djelatnostima i procesima u kompaniji, te u krajnjoj potrošnji energije kod kupaca. Dokument „Politika energetske efikasnosti“, koji je obavezujući za sve uposlenike EPBiH i zavisnih društava, potpisao je generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić koji je predstavio i osam glavnih ciljeva uvođenja sistema upravljanja energetskom efikasnošću
12. oktobar 2010.
Pušteni u pogon revitalizovani i modernizovani rashladni tornjevi bloka 7
Generalni direktori Energoinevsta i Elektroprivrede BiH, Džemail Vlahovljak i Amer Jerlagić, pustili su 12. oktobra u pogon revitalizovane i modernizovane rashladne tornjeve bloka 7 u TE Kakanj. Vrijednost posla, obavljenog za tri i pol mjeseca, je 7,5 miliona KM, što je utrošeno za zamjenu dotrajale mašinsko-tehnološke opreme savremenijom koja će povećati energetsku efikasnost bloka 7 i do 25 procenta.
11. oktobar 2010.
Proizvodnja u Stranjanima od januara
Proizvodnja uglja u jami Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica biće nastavljena u januaru iduće godine, izjavio je u Zenici generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić, nakon razgovora sa predstavnicima menadžmenta RMU Zenica. Sastanku sa predstavnicima menadžmenta RMU Zenica koji je održan 11. oktobra su pored Amera Jerlagića, prisutvovali i predstavnici resornog federalnog ministarstva, na čelu sa ministrom, Vahidom Hećom
06. oktobar 2010.
Energetski projekti - generator ekonomskog razvoja
Povodom devete godišnjice rada, Sarajevska berza vrijednosnih papira organizovala je 5. oktobra u Sarajevu 5. Međunarodnu konferenciju SASE sa temom „Kapitalne investicije i tržište kapitala u FBiH“. Konferencija SASE je okupila predstavnike vlasti, eminentne ličnosti iz sektora realne ekonomije i finansija, odnosno tržišta kapitala, te nezavisne eksperte i predstavnike akademske zajednice. Na 5. Međunarodnoj konferenciji SASE generalni direktor JP ""Elektroprivreda BiH"" Amer Jerlagić je govorio o temi ""Energetski projekti - generator ekonomskog razvoja“.
06. oktobar 2010.
Energetski projekti - generator ekonomskog razvoja
Povodom devete godišnjice rada, Sarajevska berza vrijednosnih papira organizovala je 5. oktobra u Sarajevu 5. Međunarodnu konferenciju SASE sa temom „Kapitalne investicije i tržište kapitala u FBiH“. Konferencija SASE je okupila predstavnike vlasti, eminentne ličnosti iz sektora realne ekonomije i finansija, odnosno tržišta kapitala, te nezavisne eksperte i predstavnike akademske zajednice.Povodom devete godišnjice rada, Sarajevska berza vrijednosnih papira organizovala je 5. oktobra u Sarajevu 5. Međunarodnu konferenciju SASE sa temom „Kapitalne investicije i tržište kapitala u FBiH“. Konferencija SASE je okupila predstavnike vlasti, eminentne ličnosti iz sektora realne ekonomije i finansija, odnosno tržišta kapitala, te nezavisne eksperte i predstavnike akademske zajednice
05. oktobar 2010.
Hidroelektrane na Neretvi za devet mjeseci ostvarile godišnji plan
Podružnica Elektroprivrede BiH Hidroelektrane na Neretvi, u čijem sastavu su HE Jablanica, Grabovica i Salkovac, zaključno sa 03. oktobrom ove godine ostvarile su, i neznatno prebacile, godišnji plan proizvodnje od 1,478.400 MWh električne energije što je rezultat nezabilježen o istoriji HE na Neretvi. Pomenuti proizvodni rezultat tim je značajniji kada se zna da je ostvaren uz sanaciju dovodnog tunela 2 u HE Jablanica te uz, još uvijek u toku, godišnju reviziju agregata 3 u HE Salakovac.
05. oktobar 2010.
SAP-FMIS sistem za efikasnije poslovanje
Još jedan značajan posao, započet prije 10 mjeseci, uspješno je okončan u Elektroprivredi BiH. U Direkciji EPBiH i Elektrodistribuciji Sarajevo započela je primjena SAP-FMIS informacionog sistema za upravljanje finansijama čija realizacija treba da doprinese povećanju efikasnosti i profitabilnosti poslovanja kroz kvalitetnije upravljanje imovinom, racionalnije upravljanje troškovima i efikasniju realizaciju investicija. Kada ovim sistemom budu obuhvaćene i ostale podružnice kompanije, a taj posao je u toku, cjelokupna integrisanost sistema i podataka osigurat će kvalitetniji protok informacija kroz kompaniju te napredniji vid kontrole svih poslovnih funkcija.