Aktuelnosti

30. maj 2011.
Kinezi zainteresovani za zajedničku izgradnju bloka 8 u TE „Kakanj“
članovi delegacije kineske energetske kompanije CNEEC, kineska nacionalna energetska koroporacija, predvođeni zamjenikom predsjednika gospodinom He Goneqijem posjetili su danas, 30. maja, JP Elektroprivreda BiH gdje su razgovarali sa generalnim direktorom dr. Elvedinom Grabovicom i njegovim saradnicima.
26. maj 2011.
Iskopana milionita tona uglja
Prva smjena Krekinih komorata jutros u 09,00 sati iskopala je milionitu tonu uglja. U odnosu na isti period prošle godine radi se o proizvodnji uglja većoj za 80.000 tona. Prvi mjeseci tekuće godine ostat će u Krekinim rudnicima zabilježeni po proizvodnim prebačajima. Poredeći februarsku proizvodnju iz prošle godine ovogodišnja je veća za 14.000 tona uglja, dok je u martu ostvaren plan proizvodnje sa 100,5 procenata. Najveća proizvodnja u prvih pet mjeseci ostvarena je na Rudniku „Šikulje“, slijede Rudnik“Dubrave“ i Rudnik“Mramor“.
24. maj 2011.
Jerlagić razriješen, v.d. generalni direktor EPBiH dr Elvedin Grabovica
Privremeni Nadzorni odbor JP Elektroprivreda BiH, imenovan na posljednjoj Skupštini kompanije, u ponedjeljak, 23. maja, održao je prvu sjednicu. Za predsjednika NO imenovan je, shodno stranačkom dogovoru o raspodjeli funkcija, Enver Agić, a potom je donesena odluka o sporazumnom razrješenju dužnosti dosadašnjeg generalnog direktora EPBiH.
13. maj 2011.
Rudniku „Mramor“ mašina za izradu jamskih prostorija
Dosadašnja uspješna poslovna saradnja između firme RIVIN iz Tuzle, zastupnika poljske kompanije „Remag“, i Rudnika „Kreka“, danas je nastavljena potpisivanjem, u EPBiH, ugovora za nabavku, montiranje, testiranje i puštanje u probni rad mašine za izradu jamskih prostorija od šest do 12 m2 u „Krekinom“ rudniku „Mramor“. Ugovor vrijedan 1,245.299,00 KM potpisali su Izet Hodžić i Rešad Husagić, direktori pomenutih firmi.
12. maj 2011.
Modernizacija rudnika u sastavu Koncerna EPBiH
Realizacijom potpisanog ugovora „teškog“ gotovo milion KM, sa PDV-om, kojeg su potpisali direktor kompanije „en-UNION“ iz Tuzle Esad đafić i direktor zavisnog društva RMU „Zenica“ Esad čivić, RMU „Zenica“ uskoro će dobiti mobilnu jamsku viseću željeznicu.„Realizacija ovog ugovora za Rudnik i rudare od višestrukog je značaja: bitno će uticati na povećanje produktivnosti, na sigurnost u radu i, samim tim, na standard rudara. Zahvaljujem menadžmentu Koncerna na svesrdnoj pomoći koju su nam do sada pružali i siguran sam da su pred Rudnikom „Zenica“ i njegovim rudarima bolji dani,“ istakao je direktor RMU „Zenica“ Esad čivić.
05. maj 2011.
Dva miliona eura za dvije lokomotive
Nabavkom vučne i manevraske lokomotive za potrebe RMU „Kakanj“, koji posluje u sastavu Koncerna EPBiH, kompletiran je sistem za transport uglja željeznicom, a čine ga željeznička pruga, pretovarni sistem, dvije lokomotive i 20 vagona, sa površinskog kopa „Vrtlište“ do TE „Kakanj“. Ugovor, vrijedan oko dva miliona eura, 05.05.2011. su u Elektroprivredi BiH potpisali direktor RMU „Kakanj“ Mirsad Jašarspahić i direktor češke kompanije CZ LOKO, pobjednice na međunarodnom tenderu, Jozef Barta.
04. maj 2011.
EPBiH je bila i ostaće zamajac razvoja Federacije i BiH u cjelini
Imajući u vidu veliki interes za zbivanja u, ali i oko, Elektroprivredi BiH, Uprava kompanije napravila je pregled aktivnosti u svom mandatnom periodu. Javnosti na uvid objavljujemo najznačajnije urađene poslove, one koji su u toku kao i one koje bi trebalo realizovati u najkraćem roku a za koje je sadašnji menadžment obavio sve neophodne pripreme. Bez sumnje je da će svako dobronamjeran u ovom izvještaju, koji je upućen Federalnom ministarstu energije, rudarstva i industrije, prepoznati ogromne napore koji su u posljednje nepune četiri godine učinjeni u Elektroprivredi BiH kako bi ova kompanija i dalje bila zamajac ukupnog razvoja Federacije ali i Bosne i Hercegovine u cjelini.
20. april 2011.
Tromjesečni plan prebačen za 16,14 procenata
Zahvaljujući izuzetnoj pogonskoj spremnosti i radu punim kapacitetima svih blokova Termoelektrana „Kakanj“ je u prva tri mjeseca ove godine značajno prebacila plan proizvodnje– proizvedeno je 632,2 miliona kWh električne energije što je za 16,14 procenata više u odnosu na plan koji je iznosi 544,3 miliona kWh.
15. april 2011.
Posao.ba dodijelio priznanja najpoželjnijim poslodavcima u BiH
Posao.ba je 14. aprila u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu četvri put zaredom dodijelio priznanja kompanijama koje su u istraživanju izabrane za najpoželjnije poslodavce u BiH u 2011. godini.Rezultati istraživanja obuhvataju poredak prvih deset najpoželjnijih poslodavaca u BiH sa procentom glasova koji su osvojili, a poslodavci koji su se našli između 11. i 30. mjesta svrstani su po kategorijama čiji je kriterij za formiranje bila djelatnost kompanija. Ove godine izabrane kompanije od 11. do 30. mjesta svrstane su u sljedeće kategorije: Proizvodno-prodajni sektor, Finansijsko-osiguravajući sektor, kategorija Informatika i telekomunikacije i kategorija Mediji.
15. april 2011.
„Kapis-u“ posao vrijedan 7 miliona KM
Nastavljajući realizaciju dugoročne poslovne politike angažovanja domaćih kompanija u realizaciji vlastitih investicionih projekata danas su generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić i direktor firme „Kapis“ iz Tomislavgrada Dragan Obradović potpisali ugovor vrijedan 7,3 miliona KM. Riječ je o nabavci ukupno 1.264 tone raznih samonosivih kablovskih snopova i energetskih niskonaponskih kablova EPBiH neophodnih za realizaciju dugoročnog investicionog projekta modernizacije distributivne mreže ali i za stvaranje uslova za napajanje električnom energijom novih kupaca.