Aktuelnosti

22. decembar 2011.
Rudnici ostvaruju planove proizvodnje
Obilježavanje Dana rudara jedan je od datuma kada rudnici sumiraju rezultate i uslove rada.Tako je bilo i ove godine u kojoj, uprkos otežanim uslovima poslovanja, većina rudnika ostvaruje godišnji plan proizvodnje uglja. U prvih jedanaest mjeseci ove godine RMU „Breza“ ostvario proizvodnju od 426.105,94 tone uglja ili 107 % operativnog plana. Do kraja godine RMU „Breza“ će, također, ostvariti prebačaj u proizvodnji, koja će prema procjeni dostići 459.158,00 t uglja.
22. decembar 2011.
Elektroprivredi BiH Zlatna plaketa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu
Elektroprivredi BiH dodjeljena je Zlatna plaketa za doprinos razvoju Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Plaketu je na svečanoj sjednici nastavno-naučnog vijeća održanoj u povodu obilježavanja 50 godišnjice formiranja ove visokoškolske ustanove, u ime EPBiH primio mr. Amil Kamenica, izvršni direktor za kapitalne investicije u Direkciji Društva.
21. decembar 2011.
SAP za efikasnije upravljanje poslovnim procesima
Drugi po redu sastanak Upravljačkog odbora projekta „Proširenje (Roll-out) SAP informacionog sistema za upravljanje finansijama FMIS( Financial Management Information System) sa dr. Elvedinom Grabovicom, generalnim direktorom EP BiH na čelu, održan je 15.12. 2011. godine u Elektroprivredi BiH.Voditelj projekta u ime JP EPBiH Edin Mujagić, izvršni direktor za ekonomske poslove i Mirko Slovjak voditelj projekta iz vodeće regionalne konzalting kompanije za SAP rješenja b4b d.o.o. Zagreb, upoznali su članove Upravljačkog odbora sa završenim i predstojećim fazama u realizaciji ovog značajnog posla, koji je veoma bitan segment u unapređenju poslovnih procesa u Elektroprivredi BiH.
21. decembar 2011.
Pušten u rad remontovani bager SH-630
Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i Rešad Husagić, direktor Zavisnog društva Rudnici „Kreka“ u okviru obilježavanja Dana rudara, svečano su pustili u rad remontovani bager SH-630 na platou Rudnika uglja „Šikulje“ u Lukavcu.
07. decembar 2011.
Nova investicija u RMU "KAKANJ"
Dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH pustio je u rad „Sistem za automatizaciju dijela transporta i odvodnjavanja u jamama Pogona „Haljinići“ Zavisnog društva(ZD) Rudnika mrkog uglja (RMU) „Kakanj“Na ovaj način izvršena je instalacija programa i uređaja za automatizaciju, daljinski nadzor i vizualizaciju sistema.
05. decembar 2011.
Komorati Breze "premašili" plan proizvodnje
Rudari Rudnika mrkog uglja "Breza" proizveli su 420.639 tona uglja,čime su 37 dana prije kraja godine ostvarili plan proizvodnje od 420.000 tona. Na svečanoj sjednici Uprave rudnika organizovanoj u povodu ovog značajnog uspjeha komorata "Breze", dr. Elvedin Grabovica generalni direktor Elektroprivrede BiH čestitao je rudarima na ostvarenim radnim uspjesima koji daju podstrek za ostvarivanje još boljih rezultata i istakao da su planirana investiciona ulaganja u RMU ""Breza"" viša od 32 miliona KM, što bi trebalo doprinijeti većoj produktivnosti i humanizaciji rada. Ovom prilikom prezentiran je i trogodišnji plan poslovanja rudnika "Breza".
02. decembar 2011.
Elektroprivreda BiH investira u vjetropark na Vlašiću
Generalni direktor Elektroprivrede BiH dr. Elvedin Grabovica, izvršni direktor za ekonomske poslove u Direkciji EPBiH Edin Mujagić i ministar za privredu u Srednjobosanskoj kantonu Sedžad Milanović potpisali su u Travniku ugovore o dodjeli koncesija za izgradnju vjetroparka na platou Vlašića snage do 50 megavata.
29. novembar 2011.
Nova linija za proizvodnju sklopki u ISKRAEMECU
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i generalni direktor EP BiH dr. Elvedin Grabovica pustili su u Iskraemecu Sarajevo, liniju za proizvodnju električnih sklopki ze elektronska trofazna brojila. Na ovaj način je u Iskraemecu Sarajevo kompletiran proizvodni ciklus elektronskih brojila što će omogućiti puno uključivanje u svjetske trendove u ovoj oblasti i realno otvoriti mogućnosti plasmana robe na tržišta regiona. Proizvodnjom sklopki u Iskraemeco Sarajevo pokrivat će se potrebe tržišta BiH i svih tržišta na kojima je prisutna grupacija Iskraemeco u više od 100 zemalja.
01. novembar 2011.
Promjena tarifne sezone
Od nedjelje 30. oktobra 2011. godine, prelaskom na zimsko računanje vremena došlo je do promjene u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova. Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila - električna energija utrošena radnim danima i subotom u periodima od 13:00 do 16:00 i od 22:00 do 07:00 sati obračunava se prema nižoj tarifi (NT). Nedjeljom se električna energija obračunava prema nižoj tarifi cijeli dan.
24. oktobar 2011.
Kombajn 50 z-w za humaniji rad rudara
U jami Mramor Rudnika "Kreka" puštena je u rad mašina za izradu jamskih prostorija veličine od šest do 12 metara kvadratnih. Kombajn AM 50 z-w koji će omogućiti mehanizovanu izradu jamskih prostorija i značajno doprinijeti humanijem i sigurnijem radu rudara, u rad je pustio generalni direktor Elektroprivrede BiH dr. Elvedin Grabovica.