Aktuelnosti

15. juli 2011.
Završena radionica „Aktuelni trenutak elektroenergetskog sektora“
U organizaciji Elektroprivrede BiH u Zenici je 13. i 14. jula održana radionica "Aktuelni trenutak elektroenergetskog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine". U prisustvu brojnih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti te eksperata iz elektroenergetskog sektora tokom ova dva dana u otvorenim diskusijama razmijenjena su mišljenja, iskustva i dostignuća iz oblasti energetike i rudarstva. Uvodnu prezentaciju o prioritetima nove uprave JP Elektroprivreda BiH održao je generalni direktor EPBiH dr. Elvedin Grabovica. Tom prilikom Grabovica je istakao važnost organizacionog prestruktuiranja Elektroprivrede i rudnika, integracije svih organizacionih jedinica u Koncernu, revitalizacije poslovanja u rudnicima, te intenziviranje kapitalnih investicija.
07. juli 2011.
Za nove jamske prostorije investicija od 1,27 miliona eura
Nastavljajući intenzivniju dokapitalizaciju rudnika u sastavu Koncerna EPBiH danas je u Direkciji EPBiH potpisan Ugovor o nabavci, montiranju, testiranju i puštanju u probni rad dvije mašine za izradu jamskih prostorija veličine od osam do 14 m2 u RMU „Zenica“. Ugovor vrijedan 1,27 miliona eura, bez PDV-a, između RMU „Zenica“ i renomirane poljske kompanije REMAG iz Katovica, u prisustvu generalnog direktora EPBiH dr. Elvedina Grabovice i konzula Republike Poljske NJ.E. Emanuela Suprowitza, i njihovih saradnika, potpisali su direktor zavisnog društva RMU „Zenica“ Esad čivić i direktor REMAG-a Tomasz Borowik.
30. juni 2011.
Uspješna prezentacija razvojnih potencijala Koncerna EPBiH
Elektroprivreda BiH i rudnici s područja FBiH koji su u sastavu Koncerna EPBiH uspješno su okončali prezentaciju na Prvom međunarodnom sajmu energije, rudarstva i industrije koji je od 21. do 25. juna ove godine održan u Tuzli. Tokom četverodnevnih aktivnosti Sajma u okviru kojeg je održan i naučni skup "Energa" predstavljene su razvojne perspektive Elektroprivrede i rudnika koji danas sa 15.300 uposlenih predstavljaju snažnu kompaniju-lidera na regionalnom tržištu električne energije. Tuzlanski kanton poznat je u BiH i regiji kao centar energetskog razvoja.
30. juni 2011.
Dogovor o subvencioniranju ugroženih kategorija
Premijer Federacije BiH gospodin Nermin Nikšić posjetio je jučer JP Elektroprivredu Bosne i Hercegovine gdje se susreo sa članovima uprave na čelu sa generalnim direktorom dr. Elvedinom Grabovicom. Tokom razgovora premijeru su prezentirani budući planovi i prioriteti novog menadžmenta Elektroprivrede BiH te razvojne perspektive Koncerna EPBiH. Premijer je ovom prilikom iskazao punu podršku planovima i ciljevima uprave na čelu sa dr. Elvedinom Grabovicom.
20. juni 2011.
TE „Kakanj“ certifikat za još tri godine
U Podružnici EPBiH, TE „Kakanj“, 14. i 15. juna, uspješno je obavljen recertifikacijski audit integriranog sistema upravljanja. Riječ je o provjeri usklađenosti sistema upravljanja kvalitetom i sistema okolinskog upravljanja prema zahtjevima međunarodnih standarda EN ISO 9001:2008 i EN ISO 14001:2004. Audit je obavila međunarodno priznata certifikacijska kuća TUV NORD koja će TE „Kakanj“ izdati i novi certifikat sa rokom trajanja u naredne tri godine.
20. juni 2011.
RMU „Breza“ -ostvaren polugodišnji plan, dobit dva miliona KM
Rudari Rudnika mrkog uglja „Breza“, koji posluje u sastavu Koncerna EPBiH, u petak su, 17. juna, iskopali 210.000 tona uglja čime je, dvije sedmice prije roka, ispunjen plan proizvodnje za prvo polugodište 2011. godine. „Prebačajem proizvodnje, koji ćemo ostvariti u prvom polugodištu, racionalizacijom troškova poslovanja i kvalitetom našeg uglja stvorili smo mogućnost da prvo polugodište završimo sa dobiti koju procjenjujemo na oko dva miliona KM što će biti najveći uspjeh u dugogodišnjem poslovanju Rudnika. Moram naglasiti da smo ove rezultate bili u mogućnosti ostvariti zahvaljujući izuzetnoj pomoći i podršci Koncerna od kojeg to očekujemo, a što je i najavljeno, i u narednom periodu“, kaže direktor Rudnika ćamil Zaimović.
16. juni 2011.
Naučni skup ENERGA- prilika za promociju Koncerna EPBiH
Tuzla će od 21. do 25. juna ove godine biti domaćin prvog Međunarodnog sajma energije, rudarstva i industrije, a zemlja partner u organizaciji ovog događaja biće Kraljevina Danska. JP Elektroprivreda BiH i sedam rudnika s područja FBiH koji su u sastavu Koncerna EPBiH, svojim učešćem podržaće ovu značajnu manifestaciju koja će, po svom programu, u cijelosti biti posvećena energiji i rudarstvu. Sajam je izvanredna prilika da se predstave razvojne perspektive Koncerna koji danas, sa 15.300 zaposlenih, predstavlja snažnu kompaniju-lidera na regionalnom tržištu električne energije.
15. juni 2011.
Sa rudnicima potpisan anex ugovora o preuzimanju uglja
U želji za što bržim poboljšanjem stanja u rudnicima, koji su u sistemu Koncerna EPBiH, a na osnovu zaključaka prihvaćenih 25. aprila ove godine na razgovoru kod premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, direktori sedam rudnika, zavisnih društava Koncerna, danas su u EPBiH potpisali Anex ugovora o kupovini uglja za 2011. godinu.
13. juni 2011.
Rudniku
Neovisni i akreditirani cerifikacijski tim TÜV NORD CERTA dao je pozitivnu ocjenu, a službeno izdavanje certifikata se očekuje do kraja idućeg mjesecaU Rudniku mrkog uglja „Kakanj“, 07. i 08. juna, obavljena je certifikacija sistema upravljanja kvalitetom. Riječ je o utvrđivanju usklađenosti sistema integralnog upravljanja kvalitetom sa zahtjevima standarda ISO 9001:2008 i ISO 14001:2004. Certifikacijski audit obavljen je od strane TÜV NORD CERT GmbH iz Essena (Njemačka), a posredstvom TUV Croatia d.o.o.
01. juni 2011.
Premijer Nikšić čestitao rudarima „Kreke“
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, povodom novih proizvodnih rekorda koje su, u proteklih pet mjeseci, ostvarili rudari rudnika „Kreka“, direktoru Rešadu Husagiću i svim rudarima uputio je čestitku u kojoj se kaže: „Iskreno sam obradovan viješću o postignutim rezultatima rudara „Kreke“ koji su svojim vrijednim radom iskopali milionitu tonu uglja i premašili planiranu proizvodnju.