Aktuelnosti

08. oktobar 2012.
O energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije u JP EPBiH
U okviru Konferencije „Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije – Od teorije do prakse“, koja je 4. i 5. oktobra 2012. godine održana u okviru 19. Generalnog bh. sajma „ZEPS 2012" stručnjaci iz JP EPBiH prezentovali su iskustva u ovoj oblasti.Dr. Anes Kazagić, vodeći stručni saradnik za razvoj proizvodnih EEO u JP EPBiH, prvog dana konferencije u okviru sesije "Tržište i razvoj privrede" govorio je o temi "Uvođenje biomase kao sekundarnog goriva u termoelektranama JP EPBiH " i kosagorijevanju uglja sa različitim tipovima biomase – tehnologiji koja se sve više prakticira u termoelektranama u Evropi, pri čemu je glavni motiv za korištenje biomase kao drugog goriva u termoelektranama na ugalj redukcija emisije CO2.
04. oktobar 2012.
12 kandidata u izboru za projektnog partnera za izgradnju Bloka 7 TE "Tuzla"
U povodu prezentacije postupka izbora projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekat izgradnje Bloka 7 - 450 MW TE „Tuzla“ i rezultata prodaje električne energije u 2013. godini u Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH, 4. oktobra 2012. godine održana je konferencija za medije na kojoj su dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH i mr. Amil Kamenica, izvršni direktor za kapitalne investicije upoznali predstavnike medija sa provedenim postupcima.
03. oktobar 2012.
Novi pretovarni sistem, početak radova na otvaranju jame "Begići– Bištrani"
Na Površinskom kopu „Vrtlište“ RMU "Kakanj" 3.oktobra 2012. godine Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH i Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH pustili su u rad Sistem za prijem, pripremu, utovar i transport uglja koji je finansiran sredstvima RMU "Kakanj" i sredstvima JP Elektroprivreda BiH. Investicijom vrijednom 17,5 miliona KM uspostavljen je jedinstveni tehničko- tehnološki sistem pripreme, otkopavanja, prerade i transporta uglja koji će omogućiti smanjenje troškova transporta, a kapacitet ove tehnološke linije je prilagođen i povećavanju proizvodnje uglja.
02. oktobar 2012.
Zvaničnici Vlade FBiH posjetili prostor JP EPBiH na Sajmu "Zeps 2012"
Prvog dana održavanja 19. Generalnog bh. sajma "ZEPS 2012" u Zenici, prostor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH posjetili su Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH, Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, mr. Fikret Plevljak predsjednik Vlade Zeničko-dobojskog kantona i drugi zvaničnici. Dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH upoznao je goste sa predstojećim investicionim planovima kompanije.
25. septembar 2012.
Dan Koncerna EPBiH
JP Elektroprivreda BiH i rudnici uglja obilježavaju 25. septembar Dan Koncerna EPBiH.Koncern EPBiH je uspostavljen 2009.godine, povezivanjem po kapitalu JP Elektroprivreda BiH d.d.- Sarajevo, kao vladajućeg društva i sedam rudnika uglja u Federaciji BiH, kao zavisnih društava.Prilikom povezivanja rudnici su zadržali status samostalnih pravnih subjekata u kojima JP Elektroprivreda BiH, na osnovu vlasništva, vrši vlasnička i druga upravljačka prava.
25. septembar 2012.
U TE "Tuzla" od sada moderniji sistem dopreme i deportovanja uglja
Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH, dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH i Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju pustili su u rad Kombinovani stroj odlagač – uzimač uglja vrijedan 8,3 miliona Eura, namijenjen za modernizaciju sistema dopreme i deportovanja uglja u TE "Tuzla".Ovom prilikom premijer Nikšić je istakao značaj projekata koje realizira Elektroprivreda BiH, jer pružaju priliku za zapošljavanje domaće operative. Podsjećajući da je danas Dan Koncerna EPBiH, naglasio je značaj ulaganja Elektroprivrede BiH u cilju unaprijeđenja poslovanja rudnika uglja.
24. septembar 2012.
O projektima JP EPBiH na Konferenciji "Put ka oporavku - odgovor na krizu"
U okviru ekonomske konferencije ""Put ka oporavku - odgovor na krizu"" održanoj 24. septembra 2012. godine u organizaciji Centra za upravljanje i politike (CPU) dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH govorio je o temi Javne investicije – Energetika.
10. septembar 2012.
Rudari RMU "Kakanj" pobjednici ovogodišnje Rudarijade
U organizaciji Samostalnog Sindikata radnika rudnika uglja BiH, 8. septembra 2012.godine održano je tradicionalno sportsko takmičenje rudara-Rudarijada 2012.Dvije stotine takmičara i takmičarki iz pet rudnika uglja pokazalo je svoje umijeće u streljaštvu, malom nogometu, odbojci, stonom tenisu, košarci, šahu i potezanju konopca.
07. septembar 2012.
67 godina Elektroprivrede BiH
JP Elektroprivreda BiH obilježava 7. septembar - Dan osnivanja Preduzeća. Proizvodnja električne energije prisutna je u Bosni i Hercegovini kao djelatnost više od sto godina. Počela je 1888. godine, u rudniku uglja u Zenici, a u istom gradu je 1894. godine osnovano i prvo preduzeće za proizvodnju i dostavu električne energije. Osnivanje sadašnjeg Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo u pravno-organizacionom pogledu veže se za Uredbu Narodne Vlade Bosne i Hercegovine o osnivanju Električnog preduzeća Bosne i Hercegovine „ElektroBiH“, od 30. avgusta 1945. godine i 7. septembar 1945.godine, datum stupanja na snagu ove Uredbe.
29. august 2012.
Na Podveležju instalirana stanica za mjerenje karakteristika vjetra
Na lokalitetu Podveležje završena je montaža rešetkastog mjernog stuba visine 80 m, s opremom za mjerenje karakteristika vjetra i daljinsko prikupljanje podataka. Instalaciju je obavila domaća firma Instruments d.o.o. iz Sarajeva, u saradnji sa stručnim timom JP EPBiH.