Aktuelnosti

02. decembar 2009.
Simensu posao vrijedan 4,6 miliona eura
Nastavljajući intenzivnu ovogodišnju investicionu aktivnost JP Elektroprivreda BiH je 02. decembra, sa kompanijom Siemens d.o.o Sarajevo potpisala ugovor za projektovanje, nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju transformatorskih stanica 35/10(20) kV. Ugovorom, čija je vrijednost 4,6 miliona eura, obuhvaćena je rekonstrukcija 12 energetskih objekata na području četiri elektrodistributivne podružnice : Mostar, Sarajevo, Tuzla i Zenica.
26. novembar 2009.
ŠKODI posao vrijedan 12,3 miliona eura
Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić i Jiri Rivola, zamjenik direktora kompanije ŠKODA Power a.s., iz Plzena, Republika češka, potpisali su 26. novembra u Direkciji Društva Ugovor o revitalizaciji turbinskog i generatorskog postrojenja bloka 6 u TE Kakanj, puštenog u pogon maja 1977. godine, čija vrijednost iznosi 12,276.000,00 eura.
25. novembar 2009.
HE Salakovac ispunila plan proizvodnje
Nešto više od mjesec dana prije kraja godine, za Dan državnosti, i HE Salakovac, nakon HE Jablanica, zahvaljujući izuzetno povoljnoj hidrološkoj situaciji i pogonskoj spremnosti, ispunila je ovogodišnji plan proizvodnje električne energije. Prema riječima tehničkog direktora Hidroelektrana na Neretvi, Adisa Bubala, proizvedeno je planiranih 407,7 GWh što je omogućilo da HE na Neretvi, u čijem sastavu je još i HE Grabovica, prije roka, kao cjelina, ostvare godišnji plan proizvodnje od 1.414,3 GWh električne energije.
23. novembar 2009.
„Austria energy“ iz Brna obnavlja kotao bloka 6 u TE Kakanj
Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić i Helmut Katzenberger, generalni direktor kompanije „Austria energy“ iz Brna, Republika češka, potpisali su 23. novembra u Direkciji Društva Ugovor o rekonstrukciji kotlovskog postrojenja i sistema upravljanja bloka 6 u TE Kakanj čija vrijednost iznosi 25,144.479,00 eura.Riječ je o najvećem dijelu poslova iz investicionog projekta „Revitalizacija bloka 6 – 1x 110 MW u TE Kakanj“ čija je ukupna predračunska vrijednost 94,5 miliona KM, a čija realizacija se očekuje do početka oktobra 2011. godine.
18. novembar 2009.
HE Jablanica ostvarila plan 45 dana prije roka
U godini u kojoj se slavi 55. godišnjica puštanja u pogon prvog agregata HE Jablanica, 30. novembra ove godine, HE Jablanica je, zahvaljujući izuzetno povoljnim hidrološkim uslovima, 16. novembra ispunila ovogodišnji proizvodni plan od 719 GWh. Uz povoljne hidrološke prilike plan je ostvaren i zahvaljujući izuzetnoj pogonskoj spremnosti agregata i postrojenja HE Jablanica.
17. novembar 2009.
Elektroprivreda BiH među 100 najvećih firmi u Jadranskoj regiji
Globalna revizorsko-konsultantska kuća Deloitte objavila je 16. novembra listu 100 vodećih firmi u Jadranskoj regiji rangiranih po visini prihoda od prodaje u prošloj godini.U konkurenciji Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore na listi se našlo i pet preduzeća iz Bosne i Hercegovine koja predvodi Elektropriverda BiH sa prošlogodišnjim prihodom od 445 miliona eura.
16. novembar 2009.
Potpisani ugovori između JP EPBiH i sedam rudnika FBiH
Potpisivanje ugovora o vođenju poslova između JP Elektroprivreda BiH, kao vladajućeg društva, i sedam rudnika Federacije BiH, kao zavisnih društava u koncernu Elektroprivreda BiH, obavljeno je 16. novembra u Sarajevu. Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr.Vahid Hećo.
12. novembar 2009.
Postavljene četiri stanice za mjerenje snage vjetra
Ostvarujući ranije usvojene planove trogodišnjeg razvoja, kojim je predviđeno i korištenje vjetroenergije za proizvodnju električne energije, Elektroprivreda BiH je krajem oktobra postavila tri mjerne stanice za mjerenje vjetropotencijala
05. novembar 2009.
Vrijedan poslovni poduhvat
Termoelektrana Tuzla 4. novembra je bila domaćin svečanosti priređenoj u čast primopredaje nove moderne dizel električne manevarske lokomotive, prve takve vrste nabavljene u BiH, koju im je u ime poznatog češkog proizvođača C.Z Loko, isporučilo sarajevsko preduzeće BES Company.
03. novembar 2009.
Bez Elektroprivrede BiH razvoj rudnika u Federaciji ne bi bio moguć
U Direkciji Rudnika Kreka u Tuzli održan je sastanak rukovodstva rudnika s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vahidom Hećom. Informacije o rekordnoj proizvodnji uglja u Rudniku Kreka u ovoj godini te plan investicionih ulaganja u rudniku za period od 2009. do 2016. bile su dvije glavne teme koje su prezentirane ministru.