Aktuelnosti

21. februar 2012.
Usvojen Plan poslovanja JP EPBIH za period 2012.-2014.
Predstavnici dioničara na 24. Skupštini JP EP BiH održanoj 21. februara 2012. godine, usvojili su Plan poslovanja JP EP BiH za period 2012.- 2014. godina. U trogodišnjem periodu JP EPBiH planira u djelatnosti proizvodnje, distribucije, snabdijevanja i trgovine, u kapitalna ulaganja i ostale zajedničke projekte investirati oko 1, 36 milijardi KM iz vlastitih i eksternih izvora finansiranja , od čega je za kapitalna ulaganja predviđeno oko 800 miliona KM. Planirano je investiranje u 11 novih proizvodnih objekata od kojih bi dva trebalo da budu puštena u pogon u ovom trogodišnjem periodu. U 2012 . godini planirana je dobit oko 11 miliona KM.
20. februar 2012.
Iako nije nadležna, JP EPBiH spremna pomoći preduzeću "21. decembar" Zenica
članovi Uprave JP EP BiH Mensura Zuka, izvršna direktorica za pravne i kadrovske poslove i Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju, primili su delegaciju Štrajkačkog odbora Ugostiteljskog, trgovačkog i turističkog društva “21. decembar” Zenica – u stečaju. Radnici preduzeća “21. decembar”, koje je do rata poslovalo u sastavu Rudnika mrkog uglja “Zenica” upoznali su članove Uprave JP EP BiH sa dugogodišnjim problemima ovoga preduzeća.
17. februar 2012.
Povećanje proizvodnje u TE „Kakanj“ – Blok 6 ponovo u pogonu
U Termoelektrani „Kakanj“ je nakon 11 mjeseci zastoja zbog revitalizacije, pušten u probni rad Blok 6 - 110 MW. Ulazak u pogon Bloka 6 će JP Elektroprivreda BiH omogućiti povećanje proizvodnje za dodatnih 600 miliona kWh električne energije, a rudarima za ovu proizvodnju na godišnjem nivou isporuku više od 500 hiljada tona uglja.
17. februar 2012.
Na području Općine Vareš osam trafo područja bez električne energije
Zbog kvara na 1O kilovoltnom dalekovodu "Pajtov han", na području općine Vareš bez električne energije su trafo područja Karalići, Brgule, Lalića mlin, Toljenak, Zubeta, Golo brdo, Ravne i Doli. Veliki nanosi snijega i izrazito neprohodan teren otežavaju pristup elektromonterskim ekipama ovom lokalitetu.
17. februar 2012.
Preporuka svim članicama Koncerna–mjere zaštite od mogućih poplava
JP Elektroprivreda BiH uputila je Preporuku za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća svim organizacionim jedinicama u okviru JP EP BiH i zavisnim društvima - rudnicima uglja koji su u sastavu Koncerna EP BiH.Uz mjere koje se provode u trenutnoj situaciji uzrokovanoj obilnim sniježnim padavinama u proteklom periodu, Preporuka ukazuje i na potrebu provođenja preventivnih mjera zaštite od poplava, koje bi moglo prouzrokovati naglo otapanja snijega i leda.
16. februar 2012.
Premijer FBiH i članovi Uprave JP EPBiH posjetili podružnice
Nermin Nikšić , predsjednik Vlade FBiH sa saradnicima i članovi Uprave JP EPBiH dr Elvedin Grabovica, generalni direktor i Senad Sarajlić , izvršni direktor za proizvodnju posjetili su Hidroelektrane na Neretvi i razgovarali sa rukovodstvom podružnice na čelu sa Nijazom Begićem direktorom HE na Neretvi.
15. februar 2012.
Upozorenje građanima - snijeg s krovova čistiti uz maksimalan oprez
Obilne padavine koje su se desile posljednjih dana, za posljedicu, između ostalog, imaju i velike količine snijega na krovima stambenih, poslovnih i javnih objekata gdje se u pravilu nalaze i instalacije niskog napona potrebne za priključak na elektrodistributivnu mrežu. Svjedoci smo stalnih apela i naloga da se snijeg obavezno i hitno uklanja sa krovova, kako bi se izbjegle ozbiljne štete.
15. februar 2012.
TE „Kakanj“: Akcija svi na krov
U termoelektrani "Kakanj" u toku je akcija „Svi na krov – spasi postrojenja TE Kakanj“. Zbog velikih količina snijega, krovovima iznad postrojenja TE Kakanj, prijeti opasnost od urušavanja. Dodatnu prijetnju predstavlja voda koja prilikom naglog otapanja snijega može prodrijeti u postrojenja jer su svi oluci zaleđeni. Akcija u kojoj učestvuju svi zaposlenici termoelektrane "Kakanj" trajat će dok se ne otopi snijeg i postrojenja ne budu bezbjedna.
14. februar 2012.
Snabdijevanje električnom energijom stabilno
Snabdijevanje potrošača električnom energijom na području Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog, Sarajevskog, Tuzlanskog, Hercegovačko- neretvanskog i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je stabilno i protiče bez problema.Elektromonterske ekipe Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH su i dalje u pripravnosti kako bi blagovremeno reagovale u slučaju kvarova.
13. februar 2012.
Termoelektrane i dalje u maksimalnom pogonu
Tokom vikenda termoelektranama "Tuzla" i "Kakanj"" isporučeno je oko 28.000 tona uglja, što su dovoljne količine kako bi se proces proizvodnje električne energije odvijao prema planu. U ovom trenutku na depoima obje termoelektrane nalazi se oko 100.000 tona ovoga energenta.