Aktuelnosti

25. april 2012.
RMU „Kakanj“ dobio okolinske dozvole za proizvodnju i preradu uglja
Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo je okolišne dozvole Rudniku mrkog uglja „Kakanj“ za pogone: „Haljinići“, Površinski kop „Vrtlište“ i „Separacija“. U ova tri pogona godišnje se proizvodi 1,2 miliona tona uglja. Rješenjima o okolišnim dozvolama potvrđeno je da su pogoni ekološki prihvatljiv i da se tehničko tehnološkim postupcima eksploatacije, čišćenja, klasiranja i miješenja uglja neće ugrožavati okoliš, te da se primjenjuju i poštuju utvrđene granične zakonske vrijednosti za emisije štetnih i otpadnih materija u zrak, vodu i tlo i drugih negativnih uticaja.
23. april 2012.
Humaniji rad u Rudniku „Zenica“ – od danas bez upotrebe eksploziva u jamama!
U „Staroj jami“ Rudnika mrkog uglja „Zenica“ na dubini od 400 metara, puštena je u rad mašina za izradu jamskih prostorija. Mašinu, koja je nabavljena sredstvima JP Elektroprivreda BiH, u rad je pustio dr Elvedin Grabovica generalni direktor JP EPBiH. Mašina za izradu jamskih prostorija omogućit će mehanizovanu izradu rudarskih jamskih prostorija, umjesto do sada korištene metode ručne izrade s miniranjem i ručnim utovarom uglja. Očekivani efekti ulaganja su povećanje produktivnosti, kontinuitet izrade jamskih prostorija, te značajno unaprijeđenje humanizacije rada u RMU „Zenica“.
20. april 2012.
Produžena Odluka o davanju pozajmice rudnicima uglja za zbrinjavanje radnika
Na 25. Skupštini dioničara Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, održanoj 20. aprila 2012. godine, odlukom dioničara produžena je Odluka o davanju pozajmica zavisnim društvima – rudnicima uglja koji posluju u sastavu Koncerna EPBiH, radi finansiranja podsticajnih mjera sporazumnog prestanka ugovora o radu.
19. april 2012.
Implementacija SAP sistema u završnoj fazi
četvrti sastanak Upravljačkog odbora projekta „Proširenje (Roll-out) SAP informacionog sistema za upravljanje finansijama FMIS - Financial Management Information System“ sa dr Elvedinom Grabovicom, generalnim direktorom JP EP BiH na čelu, održan je 18.4.2012. godine u Direkciji JP Elektroprivreda BiH.Voditelj projekta u ime JP EPBiH Edin Mujagić, izvršni direktor za ekonomske poslove i Mirko Slovjak voditelj projekta iz vodeće regionalne konzalting kompanije za SAP rješenja b4b d.o.o. Zagreb, upoznali su članove Upravljačkog odbora sa završenim i predstojećim aktivnostima u realizaciji SAP-a.
18. april 2012.
Za investicije na području ED Bihać 13,3 miliona KM
U Elektrodistribuciji Bihać održan je sastanak članova Uprave JP EPBiH i čelnih ljudi bihaćke elektrodistribucije. Tokom susreta razgovarano je o planiranih investicijama u elektroenergetske objekte na području Unsko-sanskog kantona za šta je u ovoj godini predviđeno 13,3 miliona KM.
17. april 2012.
Za pokretanje investicija u USK neophodna podrška lokalne zajednice
članovi Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH sa dr Elvedinom Grabovicom, generalnim direktorom JP EPBiH na čelu, zvaničnici Vlade Unsko-sanskog kantona koje je predvodio Hamdija Lipovača, premijer USK i načelnici općina s područja kantona razgovarali su u sjedištu Vlade USK o planiranim projektima JP EPBiH na području USK, s posebnim akcentom na izgradnju hidroelektrane "Unac".
16. april 2012.
Za investiranje u USK neophodna podrška lokalne zajednice
članovi Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH susrest će se danas u Bihaću sa zvaničnicima Unsko-sanskog kantona i načelnicima općina s područja kantona.JP EPBiH na području Unsko-sanskog kantona planira izgradnju većeg broja elektroenergetskih objekata za šta je neophodna podrška Vlade Kantona i lokalne zajednice.
16. april 2012.
JP EPBiH na Trećem Sarajevo Business Forumu
Javno preduzeće Elektroprivreda BiH učestvuje na Trećem Sarajevo Business Forumu koji se održava od 16. do 18. maja ove godine. Drugog dana Foruma ( četvrtak, 17.05. 2012.godine), na panelu posvećenom energiji, prirodnim resursima i mogućnostima za ulaganje, učesnicima će se obratiti dr Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBIH.U okviru istog panela, kapitalne projekte koje JP EPBiH planira graditi u narednom periodu, potencijalnim investitorima će prezentirati mr Amil Kamenica, izvršni direktor za kapitalne investicije u JP EPBiH.
09. april 2012.
Obilježen Dan "Elektrodistribucije" Sarajevo
Povodom obilježavanja Dana "Elektrodistribucije" Sarajevo, 6. aprila 2012. godine, predstavnici Jedinstvene organizacije boraca "Elektrodistribucije" Sarajevo položili su cvijeće na bistu narodnog heroja Valtera Perića.
06. april 2012.
U RMU "Kakanj" u rad pušten bager vrijedan 4,2 miliona KM
Na površinskom kopu „Vrtlište“ Rudnika mrkog uglja „Kakanj“,dr Elvedin Grabovica, generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH pustio je u rad novi elektro-hidraulični bager vrijedan 4,2 miliona KM.