Aktuelnosti

08. juni 2012.
Energa 2012 – Iskustva, istraživanja i nova dostignuća iz oblasti energetike
Na Konferenciji Energa 2012, pratećem stručnom sadržaju Međunarodnog sajma energije, industrije i rudarstva, u okviru sesije Energetske politike o temi Poslovna politika i strateški ciljevi JP Elektroprivreda BiH (Plan poslovanja 2012-2014) govorio je dr Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH. Dr Grabovica je apostrofirao tri ključna izazova koji se nalaze pred JP EPBiH - pokretanje gradnje novih proizvodnih kapaciteta, reorganizacija u skladu sa direktivama EU te prestruktuiranje i modernizacija rudnika i JP EPBiH. Prisutne na Međunarodnoj konferenciji Energa 2012 direktor JP EPBiH je upoznao i sa mogućnostima investiranja u razvojne projekte JP EPBiH putem modela projektnog partnerstva.
06. juni 2012.
Počinju istražni radovi većeg obima
U Rudniku mrkog uglja Kakanj, ove sedmice, počinju istražni radovi većeg obima, kojima će biti urađeno više od 60 bušotina ukupne dužine oko 6000 metara, a na lokalitetima Vrtlište i Begići-Bištrani.Radovi na izvođenju buština počeće istovremeno na Vrtlištu i na lokalitetu Begići-Bištrani, a biće završeni u narednih 12 mjeseci, što zavisi od broja bušaćih garnitura koje će izvođač radova „Geo-Marić“ iz Mostara uključiti u posao.
06. juni 2012.
U rad pušten remontovani bager SRs 402
Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH, dr Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH i Rešad Husagić direktor RU "Kreka" pustili su na platou Rudnika „Dubrave“ u rad remontovani bager SRs 402 15/1,5 U generalni remont bagera uloženo je 4.705.764,45 KM ( bez PDV-a) a finansiran je sredstvima JP EPBiH, u okviru procesa dokapitalizacije rudnika koji su u sastavu Koncerna EPBiH.
06. juni 2012.
Ministar Lagumdžija i premijer Nikšić posjetili izložbeni prostor JP EPBiH
Prvog dana održavanja Međunarodnog sajma energije, industrije i rudarstva u Tuzli, izložbeni prostor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH posjetili su dr Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH i Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH.Dr Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH upoznao je bh.šefa diplomatije i federalnog premijera sa razvojnim projektima JP EPBiH i dosadašnjim aktivnostima na njihovoj realizaciji.
01. juni 2012.
RMU "Kakanj": Rekordna dnevna proizvodnja
Sinoć na kraju treće smjene, a posljednjeg dana maja 2012. godine rudari Rudnika "Kakanj" ostvarili su najveću dnevnu proizvodnju uglja od 1992. godine. Prema Termoelektrani "Kakanj" isporučeno je 6.704,90 tona uglja. Iz podzemne eksploatacije, Pogona "Haljinići" ostvareno je 1.500 tona, a sa Površinskog kopa "Vrtlište" 5.204,90 tona. Prosječna dnevna proizvodnja u Rudniku "Kakanj" iznosi oko 4.500 tona .
29. maj 2012.
Pušten u rad Blok 6 u TE "Kakanj" - Investicija vrijedna 94,4 miliona KM
Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH pustio je u rad revitalizirani Blok 6 u Termoelektrani "Kakanj" snage 110 MW, za šta je JP Elektroprivreda BiH izdvojila 94,4 miliona KM vlastitih sredstava. Premijer Nikšić je u obraćanju prisutnim zvanicama naglasio da se ovom investicijom potvrđuje stav Vlade i Uprave EPBiH da se mora prekinuti višegodišnja praksa pričanja o investicijama u milijardama, ali bez realizacije. Ovo je najbolji dokaz da smo prestali s praksom priče i prešli na djela, kazao je.
25. maj 2012.
Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda RS – Razgovori o zajedničkim investicijama
U Sarajevu je 25.maja 2012. godine održan prvi zajednički sastanak uprava JP Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede RS na kojoj je razgovarano o temama od zajedničkog interesa i modalitetima za uspostavu i unapređenje međusobne saradnje.Posebno je istaknuta potreba za zajedničkim nastupom u aktivnostima na obezbjeđenju sredstava za realizaciju kapitalnih ulaganja u elektroenergetske objekte.
17. maj 2012.
Investitorima predstavljeni projekti JP EPBiH
Projekti koje Javno preduzeće Elektroprivreda BiH planira graditi u narednom periodu, prezentirani su tokom drugog dana održavanja Sarajevo Business Foruma. O mogućnostima investiranja u razvojne projekte JP EPBiH putem partnerstva odnosno zajedničkog ulaganja (joint ventures), u okviru panela „Energija i potencijal prirodnih resursa za investiranje – vodiči ka rastu“, govorio je dr Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH. Dr Grabovica je pozvao potencijalne investitore na saradnju prilikom realizacije planiranih projekata JP EPBiH, posebno Bloka 7 u TE „Tuzla“.
16. maj 2012.
Počeo Treći Sarajevo Business Forum
Sarajevo Business Forum, treća međunarodna investicijska konferencija u organizaciji Bosna Bank Internacional i Grupe Islamske Banke za razvoj - IDB, počeo je danas u Sarajevu. Na Forumu učestvuje 350 investitora iz 25 zemalja. Prijavljeno je 137 projekata ukupne vrijednosti od 8,5 milijardi eura.
14. maj 2012.
Bez električne energije oko 70 kupaca u BPK
Uslijed kvarova na 10 kilovoltnom dalekovodu na području Grepka i 20 kilovoltnom dalekovodu u općini Pale-Prača , uzrokovanih snježnim padavinama, na području Bosansko-podrinjskog kantona bez električne energije je oko 70 kupaca koje snabdijeva JP Elektroprivreda BiH. Elektromonterske ekipe su na terenu i do kraja dana je planirana ponovna uspostava napajanja električnom energijom.