Aktuelnosti

09. novembar 2016.
Radovi na gradilištu HE ¨Vranduk¨ u skladu sa planiranom dinamikom
Na gradilištu HE ¨Vranduk¨ u toku su radovi na zatvaranju gornjeg dijela zagata. U prethodnim danima otvorena je lijeva strana kako bi se omogućio prolazak voda uzrokovanih padavinama u proteklom periodu. Nove količine nasipnog materijala su smještene na poziciji zagata, a osigurane su i nove količine talpi.
07. novembar 2016.
HE Vranduk - Intenzivne pripreme za početak izgradnje
U skladu s planiranom dinamikom, na gradilištu HE Vranduk u toku su intenzivni radovi na izgradnji pomoćnog građevinskog objekta (zagata) u rejonu brane, kojim će tok rijeke Bosne biti preusmjeren i time stvoreni uslovi za početak radova na iskopavanju jame, odnosno temelja brane. Radovi se izvode u sklopu pripremnih radova druge faze, a shodno Načelnom odobrenju za građenje HE Vranduk.
07. novembar 2016.
Potpisani okvirni uslovi za kreditiranje izgradnje Bloka 7
Na Samitu 16 + 1 u Rigi (Latvija) predstavnici Elektroprivrede BiH i kineske EXIM banke potpisali su Okvirne uslove sporazuma za kreditiranje izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla.
04. novembar 2016.
U oktobru rekordna proizvodnja električne energije
U oktobru 2016. godine u JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo ostvarena je ukupna proizvodnja električne energije u iznosu 805.738 MWh ili 151,76% u odnosu na planiranu proizvodnju.
28. oktobar 2016.
HE Vranduk – intenziviranje druge faze pripremnih radova
U okviru druge faze pripremnih radova za izgradnju hidroelektrane, koja obuhvata i izgradnju pomoćnog objekta – zagata za skretanje rijeke Bosne u rejonu brane, na dužini oko 50 metara instalisano je 75 željeznih talpi.
27. oktobar 2016.
Primjena dnevnih tarifnih stavova u toku zimskog računanja vremena
Prelaskom na zimsko računanje vremena, od nedjelje 30. oktobra 2016. godine, doći će do promjene u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova, odnosno, mijenja se vrijeme važenja tzv. jeftinije i skuplje struje za kupce električne energije koje snabdijeva Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo.
26. oktobar 2016.
HE „Vranduk“ – dinamika radova prema planu
Bajazit Jašarević i dr.sci. Senad Salkić, generalni direktor i izvršni direktor za kapitalne investicije, obišli su gradilište buduće HE „Vranduk“, u utorak, 25.oktobra 2016.godine.
19. oktobar 2016.
Otkazana Četrdeset druga Skupština JP Elektroprivreda BiH
Četrdeset druga (redovna) Skupština Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. – Sarajevo, zakazana za 20.10.2016. godine, otkazana je radi nepostojanja uslova za održavanje
14. oktobar 2016.
Elektroprivreda BiH na Svjetskom energetskom kongresu
Dr. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, učestvovao je u radu 23.Svjetskog energetskog kongresa, održanog u Istanbulu od 09. do 13. oktobra 2016.godine. Više od 250 predstavnika iz 130 zemalja razgovaralo je o perspektivama energetskog tržišta, njegovoj stabilnosti i novim oblicima saradnje kroz platformu koja će se baviti balansom globalne i regionalne potražnje i ponude u domenu energetike.
13. oktobar 2016.
Ugovor o osnivanju preduzeća TTU energetik d.o.o.
Nakon Odluke usvojene na Skupštini JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo 08. septembra 2016.godine i Odluke koju su dioničari Rudnika mrkog uglja Banovići d.d. Banovići usvojili na sjednici 10.oktobra 2016.godine, stečeni su uslovi za potpisivanje Ugovora o formiranju privrednog društva Tvornica transportnih uređaja energetik d.o.o. Tuzla, čiji su osnivači JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo i Rudnik mrkog uglja Banovići d.d. Banovići.