Aktuelnosti

30. septembar 2014.
JP EPBiH na Sajmu ZEPS 2014.
Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine učestvuje na 21. Generalnom bh. sajmu ZEPS 2014. koji se od 30. septembra do 4. oktobra 2014. godine održava u Zenici.
25. septembar 2014.
HE „Vranduk“ - Produžen rok za dostavu konačnih ponuda
Na zahtjev kompanija i konzorcija pretkvalifikovanih u prvoj fazi Međunarodnog javnog poziva (tendera) za izgradnju HE „Vranduk“ i preporuka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB), rok za dostavu konačnih ponuda produžen je do 11.11.2014.godine. Prvobitni rok za dostavu i otvaranje ponuda bio je 07.10.2014.godine.
15. septembar 2014.
Pušten u rad mehanizovani širokočelni kompleks u RMU „Breza“ - investicija 19,5 miliona KM
Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, dr.Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i Suad Ćosić, direktor RMU „Breza“ pustili su u rad novi mehanizovani širokočelni kompleks SHP TAGOR sa otkopnom mašinom EICKHOFF SL-300 u jami Kamenice RMU „Breza“.
09. septembar 2014.
Sistemskim rješenjima do unapređenja uslova rada u rudnicima
U Zenici je vanredno zasjedao Upravi odbor Sindikata rudnika Federacije BiH. Tema sastanka bila je „Analiza aktuelnog stanja u rudnicima uglja u FBiH s posebnim osvrtom na stanje u RMU Zenica i nesreću u jami Raspotočje “. Sastanku su prisustvovali Nermin Nikšić, premijer FBiH, Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije, dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH, članovi Uprave Elektroprivrede BiH, direktori rudnika članica Koncerna, predsjednici sindikalnih organizacija rudnika u FBiH. Učesnici sastanka donijeli su zaključak o formiranju stručnog tima koji će u narednih 15 dana izraditi plan i program otvaranje novog eksploatacionog polja u jami Raspotočje.
08. septembar 2014.
Obavljen posljednji ispraćaj rudara poginulih u jami Raspotočje
Zenica se oprostila od pet rudara stradalih u teškoj rudarskoj nesreći u jami Raspotočje, koja se dogodila uslijed gorskog udara 04.09.2014.godine. Posljednji ispraćaj za rudare Mehemeda Dizdarevića, Mehmedaliju Halilovića, Hajrudina Bradarca, Fahira Halača i Fejzu Isakovića započeo je komemorativnim skupom u Bosanskom narodnom pozorištu, kojem je prisustvovao veliki broj članova porodica, komorata, prijatelja, građana i brojnih delegacija.
08. septembar 2014.
Iz jame Raspotočje izvučeno tijelo rudara Fejze Isakovića
Spasilačke ekipe uspjele su protekle noći, oko 23 sata, iz jame Raspotočje u RMU „Zenica“ izvući tijelo Fejze Isakovića, petog rudara koji je stradao u teškoj rudarskoj nesreći koja se dogodila 05.09.2014. godine.
07. septembar 2014.
Sutra komemoracija i dženaza poginulim rudarima - Evakuacija Fejze Isakovića u toku
Komemoracija i dženaza rudarima poginulim u jami Raspotočje RMU „Zenica,“ Hajrudinu Bradaracu, Mehemedu Dizdareviću, Mehmedaliji Haliloviću i Fahiru Halaću,biće obavljene sutra, 8.septembra 2014. godine u Zenici. Komemoracija će sa početkom u 11 sati biti održana u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Zajednička dženaza biće klanjana na platou Kamberovića polja u 14 sati. Rudari će biti ukopani na mjesnim mezarjima u Vrseljima, Poratju i Prašnicama. Ekipe još uvijek radi na evakuaciji petog stradalog rudara, Fejze Isakovića.
27. august 2014.
JP EPBiH predala na korištenje pet damper kamiona RMU ¨Kakanj¨
U okviru procesa dokapitalizacije JP Elektroprivreda BiH je nabavila pet damper kamiona marke BELAZ 75135, nosivosti 110t i vrijednosti 8, 4 miliona KM za PK „Vrtlište“ u RMU „Kakanj“. Kamione su rudarima na upotrebu predali Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i Mirsad Jašarspahić, direktor RMU „Kakanj“.
07. august 2014.
Na transformatorskoj stanici Gračanica sanirane posljedice nevremena
U prijepodnevnim satima sanirane su posljedice nevremena na transformatorskoj stanici 110 kV Gračanica, čime je omogućeno snabdijevanje za većinu potrošača ( kupaca) u Tuzlanskom kantonu, koji su od jučer bili bez električne energije.
07. august 2014.
Poplave uzrok prekida u snabdijevanju električnom energijom
Uslijed poplava bez napajanja električnom energijom je oko 13.000 potrošača (kupaca) na području Tuzlanskog kantona. Zbog prodora vode u transformatorsku stanicu 110 kV Gračanica, stanica je juče u 18.00 sati preventivno isključena s mreže.