Aktuelnosti

29. maj 2014.
Skupština JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo usvojila Dugoročni plan razvoja do 2030. sa Strategijskim planom
U okviru razvojne politike, Skupština JP Elektroprivreda BiH usvojila je Dugoročni plan razvoja do 2030. sa Strategijskim planom. Plan je iniciran aktuelnim, značajnim promjenama u elektroenergetskom sektoru koje se odnose na otvaranje elektroenergetskog sektora za konkurenciju, zaštitu okoliša i ublažavanje klimatskih promjena
22. maj 2014.
Milion KM za pomoć ugroženim od poplava
Uposlenici JP Elektroprivreda BiH osiguraće milion KM na ime pomoći područjima ugroženim od poplava. Na osnovu dogovora postignutog između Uprave JP Elektroprivreda BiH i Sindikata Elektroprivrede BiH, iznos će biti obezbjeđen izdvajanjem jedne dnevnice za mjesec maj, dijela toplog obroka i iz akumuliranih sredstava Sindikata. Sredstva će biti uplaćena na račun Fondacije za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće u FBiH, koji je za ove namjene otvorila Vlada FBiH.
20. maj 2014.
117 hektara PK Šikulje pod vodom, štete milionske
Dr.Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH i Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju, u pratnji Envera Omazića, direktora Rudnika” Kreka”, obišli su površinski kop “Šikulje” rudnika Kreka. Na licu mjesta sagladali su ogromne štete nanijete ovom privrednom društvu. Također, razgovarali su o narednim aktivnostima neophodnim za saniranje posljedica poplava.
20. maj 2014.
Obilazak PK ¨Šikulje i press konferencija o situaciji u Rudniku
Dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju, posjetiće Rudnik ¨Šikulje¨ u Lukavcu, gdje će se susreti sa rukovodstvom Rudnika na čelu sa Enverom Omazićem, direktorom RU ¨Kreka¨.
19. maj 2014.
TE ¨Kakanj¨: 6, 6 miliona Eura za rekonstrukciju elektrofiltera s ciljem smanjenja emisije prašine
U TE ¨Kakanj, 19. maja 2014. godine, potpisan je Ugovora o rekonstrukciji elektrofiltera Bloka 7 snage, 230 MW. Ugovor su potpisali dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju i predstavnici Konzorcija „Hamon“ GmbH - Claus Brinkmann i Dario Škoro. Vrijednost investicije JP EPBiH je 6,6 miliona Eura.
19. maj 2014.
JP EPBiH: Bez električne energije oko 5.200 kupaca
Snabdijevanjem električnom energijom na području koje je u nadležnosti JP Elektroprivreda BiH u većoj mjeri je normalizovano. Broj kupaca bez električne energije konstantno se smanjuje. Veliki broj kvarova je otklonjen, a broj novoprijavljenih kvarova također je smanjen.
19. maj 2014.
JP EPBiH: Bez električne energije oko 7.500 kupaca
Snabdijevanjem električnom energijom na području koje je u nadležnosti JP Elektroprivreda BiH u većoj mjeri je normalizovano. Bez električne energije je oko 7.500 kupaca. Veliki broj kvarova je otklonjen, a broj novoprijavljenih kvarova također se smanjuje. Problem predstavljaju klizišta koja ugrožavaju elektroeneregetske objekte.
17. maj 2014.
Postepena normalizacija u snabdijevanju električnom energijom na poplavljenim područjima
Na područjima gdje se voda povukla snabdijevanje električnom energijom se postepeno normalizuje. Obilne količine padavina u proteklim danima dovele su do poremećaje u isporuci. Problem predstavljaju i klizišta koja ugrožavaju niskonaponske i dalekovodne stubove, te transformatorske stanice. Bez snabdijevanja električnom energijom je oko 16.000 kupaca na području Tuzlanskog kantona. Bez električne energije je kompletno područje Općine Gračanice osim dijela grada i naselja Miričina, Donja i Gornja Orahovica.
17. maj 2014.
U pogonu sve elektrane EPBiH
Elektroenergetski sistem EPBiH je stabilan i pod punom kontrolom. Sve elektrane u sistemu Elektroprivrede BiH su „na mreži“ i proizvode električnu energiju. Pogonska spremnost elektrana je na potrebnom nivou, sistem radi sa odgovarajućom operativnom rezervom, a osigurane su i dovoljne rezerve reursa (ugalj, akumulacije) za duži rad sistema.
16. maj 2014.
Bez električne energije naselja u Zeničko – dobojskom , Tuzlanskom i Unsko – sanskom kantonu
Obilne količine padavina u proteklim danima dovele su do poremećaje u isporuci električne energije, tako da je i broj kvarova na nadzemnoj visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži znatno uvećan u odnosu na protekli period. Teže posljedice izazivaju klizišta koja ugrožavaju niskonaponske i dalekovodne stubove, te transformatorske stanice. Veliki broj kvarova je otklonjen ili su u fazi otklanjanja, ali se uporedo prijavljuju i novi kvarovi ili poplavljeni elektroenergetski objekti.