Aktuelnosti

18. decembar 2014.
Potpisan Memorandum o razumijevanju o finansiranju izgradnje Bloka 7
Vlada Federacije BiH i Izvozno-uvozna banka Kine (The Export-Import Bank of China- EximBank) zaključile su Memorandum o razumijevanju o finansiranju Projekta izgradnje Bloka 7-450 MW u TE “Tuzla”.
14. novembar 2014.
Za izgradnju HE „Vranduk“ stiglo pet ponuda
Konačne ponude na Međunarodni javni poziv JP Elektroprivreda BiH za izgradnju Hidroelektrane „Vranduk“, dostavili su:
24. oktobar 2014.
Zimsko računanje vremena - promjene u primjeni većih i manjih tarifnih stavova
Obavještavamo cijenjene kupce električne energije, koje snabdijeva JP Elektroprivreda BiH d.d. –Sarajevo, da prelaskom na zimsko računanje vremena u noći sa 25. na 26. oktobar 2014. godine, dolazi i do promjene u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova ( period kada je tzv. jeftinija i skuplja električna energija).
20. oktobar 2014.
HE ¨Vranduk¨: Unapređenje kulturno – historijskog pejzaža Starog Grada Vranduk
U okviru seminara ¨Upravljanje historijskim urbanim pejzažom¨ koji je od 17. do 19. oktobra 2014. godine, održan u Mostaru, predstavljen je Projekat izgradnje HE ¨Vranduk¨ koji se razvija neodvojivo od konteksta zaštite Graditeljske cjeline Stari grad Vranduk i njegove okoline.
30. septembar 2014.
JP EPBiH na Sajmu ZEPS 2014.
Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine učestvuje na 21. Generalnom bh. sajmu ZEPS 2014. koji se od 30. septembra do 4. oktobra 2014. godine održava u Zenici.
25. septembar 2014.
HE „Vranduk“ - Produžen rok za dostavu konačnih ponuda
Na zahtjev kompanija i konzorcija pretkvalifikovanih u prvoj fazi Međunarodnog javnog poziva (tendera) za izgradnju HE „Vranduk“ i preporuka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB), rok za dostavu konačnih ponuda produžen je do 11.11.2014.godine. Prvobitni rok za dostavu i otvaranje ponuda bio je 07.10.2014.godine.
15. septembar 2014.
Pušten u rad mehanizovani širokočelni kompleks u RMU „Breza“ - investicija 19,5 miliona KM
Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, dr.Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i Suad Ćosić, direktor RMU „Breza“ pustili su u rad novi mehanizovani širokočelni kompleks SHP TAGOR sa otkopnom mašinom EICKHOFF SL-300 u jami Kamenice RMU „Breza“.
09. septembar 2014.
Sistemskim rješenjima do unapređenja uslova rada u rudnicima
U Zenici je vanredno zasjedao Upravi odbor Sindikata rudnika Federacije BiH. Tema sastanka bila je „Analiza aktuelnog stanja u rudnicima uglja u FBiH s posebnim osvrtom na stanje u RMU Zenica i nesreću u jami Raspotočje “. Sastanku su prisustvovali Nermin Nikšić, premijer FBiH, Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije, dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH, članovi Uprave Elektroprivrede BiH, direktori rudnika članica Koncerna, predsjednici sindikalnih organizacija rudnika u FBiH. Učesnici sastanka donijeli su zaključak o formiranju stručnog tima koji će u narednih 15 dana izraditi plan i program otvaranje novog eksploatacionog polja u jami Raspotočje.
08. septembar 2014.
Obavljen posljednji ispraćaj rudara poginulih u jami Raspotočje
Zenica se oprostila od pet rudara stradalih u teškoj rudarskoj nesreći u jami Raspotočje, koja se dogodila uslijed gorskog udara 04.09.2014.godine. Posljednji ispraćaj za rudare Mehemeda Dizdarevića, Mehmedaliju Halilovića, Hajrudina Bradarca, Fahira Halača i Fejzu Isakovića započeo je komemorativnim skupom u Bosanskom narodnom pozorištu, kojem je prisustvovao veliki broj članova porodica, komorata, prijatelja, građana i brojnih delegacija.
08. septembar 2014.
Iz jame Raspotočje izvučeno tijelo rudara Fejze Isakovića
Spasilačke ekipe uspjele su protekle noći, oko 23 sata, iz jame Raspotočje u RMU „Zenica“ izvući tijelo Fejze Isakovića, petog rudara koji je stradao u teškoj rudarskoj nesreći koja se dogodila 05.09.2014. godine.