Aktuelnosti

10. april 2014.
HE ¨Vranduk¨: Evropska investicijska banka odobrila kredit JP EPBiH u iznosu 37, 5 miliona Eura
Evropska investicijska banka (EIB) odobrila je kredit JP Elektroprivreda BiH u iznosu 37,5 miliona Eura za realizaciju projekta izgradnje Hidroelektrane ¨Vranduk¨. Uprava direktora Evropske investicione banke odobrila je kredit nakon što su stručnjaci banke izvršili opsežnu evaluaciju projekta, a JP Elektroprivreda BIH ispunila sve neophodne ekonomske, tehničke i okolinske preduslove.
04. april 2014.
Delegacija Nogometnog saveza u posjeti JP EPBiH
Dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH razgovarao je 04. aprila 2014. godine, u prostorijama JP Elektroprivreda BiH sa predstavnicima Nogometnog saveza BiH - Ivicom Osimom, predsjednikom Odbora za posredovanje, Elvedinom Begićem, predsjednik Nogometnog saveza, Jasminom Bakovićem, generalnim sekretarom i Almirom Murtezićem , marketing menadžerom.
04. april 2014.
Vijeće ministara prihvatilo inicijativu o vođenju pregovora o zajmu za projekat HE „Janjići“
Vijeće ministara BiH je razmotrilo i prihvatilo Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni, i Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora, i Federacije Bosne i Hercegovine, koju zastupa Federalno ministarstvo finansija, i Elektroprivrede Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo za 30.000.000,00 eura, namjenjenih za izgradnju HE „Janjići“.
02. april 2014.
Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju za izgradnju HE ¨Vranduk¨
U toku je Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE ¨Vranduk¨. S obzirom na veliko interesovanje, prvobitni rok (17.april 2014. godine) produžen je do 29. aprila 2014. godine, do 12.00 sati. Zaključno sa 02.04. 2014. godine, 39 kompanija je otkupilo pretkvalifikacionu dokumentaciju. Nakon okončanja roka, izvršiće se evaluacija pristiglih aplikacija, a aplikanti koji se pretkvalifikuju, u maju tekuće godine dobiće zahtjev za dostavu ponuda.
31. mart 2014.
Premijer Nikšić i dr. Grabovica posjetili povrijeđenog rudara Ćazima Rizvića
Nermin Nikšić, premijer FBiH sa ministrima u Vladi FBiH i dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, posjetili su 31. marta 2014. godine, Ćazima Rizvića, rudara RMU ¨Zenica¨ povrijeđenog u nesreći u jami ¨Raspotočje¨, koji se od zadobijenih povreda liječi u Klinici za anesteziju i reanimaciju KCUS-a .
28. mart 2014.
Nova investicija JP EPBIH:Dva dampera vrijedna 4,6 miliona KM za RMU ¨Đurđevik¨
U RMU ¨Đurđevik¨, 28.marta 2014. godine u prisustvu dr. Elvedina Grabovice, generalnog direktor JP Elektroprivreda BiH i Senada Sarajlića, izvršnog direktor za proizvodnju, Zijad Rahimić, direktor RMU ¨Đurđevik¨ i Boro Katanić, direktor PREMAR Services AG, Švajcarska potpisali su Ugovor o nabavci dva damper kamiona marke BELAZ 75131, nosivosti 136t.
28. mart 2014.
Ljetno računanje vremena - promjene u primjeni dnevnih tarifnih stavova
Prelaskom na ljetno računanje vremena, 30.marta 2014. godine, dolazi i do promjene u primjeni viših i nižih dnevnih tarifnih stavova ( period kada je tzv. jeftinija i skuplja električna energija).
26. mart 2014.
Uručen Plan upravljanja nacionalnim spomenikom Stari grad Vranduk
Nermin Nikšić, premijer FBiH, dr.Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica sa saradnicima, posjetili su 26. marta 2014. godine, lokalitet buduće Hidroelektrane ¨Vranduk¨. Povod za posjetu su prije dva mjeseca započeti pripremni i istražni radovi za početak izgradnje prve hidroelektrane u sistemu JP EPBiH u poslijeratnom periodu, objava međunarodnog javnog poziva za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija zainteresovanih za učešće u izgradnji HE ¨Vranduk¨ i uručenje Plana upravljanja za održavanje Nacionalnog spomenika Stari grad Vranduk.
21. mart 2014.
Koncesija za HE “Janjići”
Vlada FBiH donijela je Odluku o dodjeli koncesije i visini koncesione naknade za izgradnju HE “Janjići” snage 13,3 MW, na rijeci Bosni, a po samoinicijativnoj ponudi JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.
20. mart 2014.
Objavljen tender za izgradnju HE ¨Vranduk¨
JP Elektroprivreda BiH objavila je međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE ¨Vranduk¨. Javni poziv se odnosi na izradu projektne dokumentacije (glavni i izvedbeni projekat), proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje postrojenja i puštanje u pogon.